Prima pagină » Știri externe » Embargoul rusesc va aduce pierderi de 200 de milioane de euro în Republica Moldova

Embargoul rusesc va aduce pierderi de 200 de milioane de euro în Republica Moldova

Embargoul rusesc va aduce pierderi de 200 de milioane de euro în Republica Moldova
Fermierii din Republica Moldova suferă pierderi de 200 de milioane de dolari din cauza embargoului impus de Rusia importurilor de produse alimentare, a declarat marți ministrul moldovean al Agriculturii și Alimentelor, Vasile Bumacov, relatează agenția rusă Sputnik.

„Exporturile noastre agricole în Rusia erau de 197 milioane de dolari pe an, respectiv 20% din exporturile totale. Doar vânzările de vinuri se ridicau la 40 de milioane de dolari. În prezent, aceste vinuri trebuie vândute în altă parte. Înregistrăm totodată pierderi de circa 20 de milioane de dolari în cazul vânzărilor de mere”, a spus Bumacov.

Ministrul a arătat că țara sa a fost nevoită să își orienteze exporturile de alimente pe piața UE, în urma deciziei Rusiei de a restricționa importurile de alimente din Uniunea Europeană, din cauza crizei ucrainene.

Bumacov a spus că vânzările pe piața europeană nu vor acoperi pierderile, iar fermierii vor avea nevoie de sprijin pentru a face față impactului emabargoului rusesc.

„Fermierii au mari speranțe pentru subvenții europene substanțiale. Au nevoie să investească în infrastructura de procesare a merelor, cum ar fi spații de stocare la rece și linii de sortare și ambalare. Înregistrăm pierderi pentru că fermierii sunt nevoiți să caute alte piețe”, a explicat ministrul.

După ce Rusia a interzis importurile agricole din Republica Moldova, Uniunea Europeană a introdus cote pentru subvenționarea produselor agricole moldovenești, pentru a ajuta economia țării, dar Bumacov a subliniat că țara poate produce mult mai mult.

„Cotele oferite de europeni la început erau ridicole. Au estimat exporturile noastre în UE la circa 20 de tone și le-au multiplicat cu 10. În urma unor negocieri foarte dificile, am reușit să mărim cantitatea mai întâi la 20.000 de tone, iar apoi la 80.000 de tone. Dar putem produce de 10 ori mai mult”, a spus oficialul.

După alipirea Crimeei la Rusia, Uniunea Europeană a impus Rusiei mai multe rânduri de sancțiuni, iar autoritățile de la Moscova au răspuns în august cu interzicerea timp de un an a importurilor de anumite alimente din UE.

Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană, iar în luna iunie a semnat un acord de asociere cu UE care întărește legăturile economice și politice dintre cele două părți.

Citește și