Emoție în Slovacia, după alegerea unui neonazist în postul de guvernator al unei regiuni
Alegerea-surpriză în postul de guvernator regional, în Slovacia, a unui neonazist cunoscut pentru discursul său împotriva romilor, a provocat o emoție puternică în cadrul unor organizații umanitare și comunității evreiești, relatează AFP.
Victoria obținută duminică de către ultranaționalistul Marian Kotleba, în vârstă de 36 de ani, care a fost ales guvernator al regiunii Banska Bystrica, în centrul Slovaciei, are loc în contextul în care mai multe partide de extremă dreapta din Europa au decis să-și unească forțele în vederea alegerilor europene din mai 2014.
Congresul Evreiesc European, cu sediul la Paris, i-a îndemnat luni pe reprezentanții UE să creeze un plan de acțiune împotriva partidelor politice neonaziste „înainte să fie prea târziu”.
„Neonaziștii câștigă numeroase victorii politice și se folosesc de sistemul democratic împotriva democraților. Democrația trebuie să se apere”, a declarat președintele Congresului, Moshe Kantor, citat într-un comunicat.
Kotleba, care prezintă NATO ca pe o organizație „teroristă” și care vrea să reintroducă moneda slovacă în locul euro, este un admirator al fostului președinte slovac Jozef Tiso, care a acceptat să trimită zeci de mii de evrei în lagărele morții în perioada în care Slovacia a fost un stat-marionetă sub ocupația Germaniei naziste.
Acest fost institutor, un fost lider al grupării de extremă dreapta „Comunitatea Slovacă”, conduce în prezent micul partid naționalist „Slovacia Noastră”, ai cărui membri poartă uniforme inspirate de modele naziste din al Doilea Război Mondial.
El a fost arestat în mai multe rânduri și inculpat pentru afirmații cu caracter extremist, îndreptate în principal împotriva minorității rome din Slovacia, dar procedurile judiciare au fost ulterior abandonate.
În contextul în care țara se confruntă cu o fază de încetinire economică, Marian Kotleba îi cataloghează pe romi drept „paraziți” și amenință că-i va expulza pe cei care ocupă o tabără „neautorizată” de pe un teren pe care l-a cumpărat recent, la Krasnohorske Podhradie (est).
El l-a înfrânt în turul doi al alegerilor regionale, în acest weekend, pe rivalul său din cadrul partidului social-democrat Smer-SD (aflat la putere) Vladimir Manka, cu 55,5% din voturile exprimate la 44,5%.
Premierul Robert Fico, liderul Smer, care s-a declarat convins că Manka va câștiga alegerile, a acuzat presa și partidele de centru-dreapta de acest rezultat.
Kotleba ar putea să se folosească de funcția de guvernator ca de un „punct de plecare pentru construirea unei susțineri la nivel național și să se lanseze în alegerile generale din 2016”, a comentat pentru AFP Marian Lesko, un analist politic de la un săptămânal.
Președintele Ivan Gasparovic s-a declarat „surprins de rezultat”, apreciind că este vorba despre un „avertisment adresat politicienilor, care ar trebui să nu rămână insensibili și indiferenți la problemele cu care oamenii se confruntă de mult timp”.
„Eu nu sunt deloc surprinsă de victoria lui Kotleba”, a declarat pentru AFP Marina Galisova, o locuitoare din Banska Bystrica.
„Cunosc oameni care au votat cu el. Nu sunt rasiști, cu adevărat, ci sunt doar frustrați de incapacitatea politicienilor de a răspunde problemelor lor”, a adăugat ea, afirmând că îl disprețuiește pe Kotleba pentru opiniile sale extremiste.
Kotleba a apărut într-o singură dezbatere preelectorală televizată, în care a cerut tăierea ajutoarelor sociale destinate minorității rome.
Aproximativ jumătate dintre cei 400.000 de romi din Slovacia sunt complet integrați în societate, în timp ce restul trăiesc în aproximativ 650 de tabere, fără apă sau electricitate, cea mai mare parte dintre ele în estul Slovaciei.
„Toată lumea este perdantă în aceste alegeri. Succcesul lui Kotleba este rezultatul urii, neputinței și frustrării față de politicieni”, scria luni cotidianul slovac SME.
Slovacia, o țară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene din 2004 și a zonei euro din 2009, a înregistrat o creștere economică de 2% anul trecut și speră la o creștere de 0,8% anul acesta, în timp ce nivelul șomajului a atins 14%.