China a început căutările în regiunile țării situate pe „coridorul aerian nord”, posibila traiectorie a avionului după dispariția sa, la 8 martie, a declarat ambasadorul chinez în Malaysia, Huang Huikang, citat de agenția China Nouă.
În plus, ancheta privind pasagerii chinezi nu a scos la iveală niciun element care să „demonstreze că pasagerii chinezi ar fi putut deturna avionul sau ar fi fost autorii vreunui atentat”, a precizat Huang.
Dintre cele 239 de persoane aflate la bordul cursei MH370 a Malaysia Airlines, pe ruta Kuala Lumpur – Beijing, 153 erau cetățeni chinezi.
Sâmbătă, autoritățile malaysiene au anunțat că dezactivarea sistemelor de comunicare și schimbarea traiectoriei avionului către Oceanul Indian sunt „coerente cu o acțiune deliberată a cuiva” din carlinga avionului, care a continuat să zboare aproximativ șapte ore.
Ultima poziție cunoscută a aeronavei Boeing 777, potrivit unui semnal prin satelit, sugerează traiectorii fie spre sud, de-a lungul unui arc care merge din Indonezia în Oceanul Indian, fie spre nord, pe un arc care merge dinspre nordul Thailandei către Kazahstan.
Căutările se concentrează acum pe aceste două coridoare aeriene, regiunile din vestul Chinei – Tibet și Xinjiang – situându-se în zona acoperită de „coridorul nordic”.
Potrivit unuia dintre diversele scenarii evocate, avionul ar fi putut zbura până în Kazahstan, chiar dacă niciun radar nu l-a semnalat în această zonă. Autoritățile kazahe și cele din Kîrgîzstan s-au declarat dispuse să participe la căutări.