Epidemia de Ebola continuă. Peste 1.900 de morți din 3.500 de cazuri confirmate
„Potrivit ultimului bilanț din această săptămână, am înregistrat 3.500 de cazuri confirmate în Guineea, Sierra Leone și Liberia, și peste 1.900 de morți”, a declarat Margaret Chan, adăugând că „epidemia progresează”.
Această cifră indică o accelerare puternică a mortalității, având în vedere că OMS a anunțat, săptămâna trecută, 1.552 de decese din 3.069 de cazuri confirmate.
Numărul de morți din cauza acestei epidemii fără precedent de la apariția virusului în 1976 depășește astfel totalitatea deceselor tuturor flagelurilor de acest tip izbucnite în trecut.
Exprimându-se cu ocazia unei conferințe de presă, Margaret Chan a declarat că speră că răspândirea Ebola ar putea fi oprită în următoarele șase până la nouă luni, datorită reacției la nivel mondial.
Citând foaia de parcurs a OMS dezvăluită săptămâna trecută pentru a combate epidemia, ea a explicat că, „în cele trei țări unde flagelul Ebola este cel mai grav (Guineea, Liberia și Sierra Leone), organizația internațională vrea să inverseze tendința în următoarele trei luni”.
„Odată cu răspunsul internațional coordonat, mobilizarea unor fonduri și venirea unor experți tehnici, sperăm să stopăm orice tip de răspândire în șase până la nouă luni”, a adăugat ea.
În ceea ce privește Senegalul și Republica Democrată Congo, care înregistrează cazuri izolate de Ebola, „dorim să oprim această răspândire localizată în opt săptămâni”, a precizat Chan.
Aceste cazuri nu au nicio legătură cu epidemia care face ravagii în cele trei țări din Africa de Vest și într-o măsură mai mică în Nigeria.
Pe de altă parte, Ministerul nigerian al Sănătății a anunțat că o șaptea persoană a murit la Port-Harcourt, în sud-estul Nigeriei, din cauza virusului Ebola.
Este vorba de un pacient plasat sub supraveghere după moartea în acest oraș la 22 august a unui medic care a tratat un bolnav, primul caz de infectare cu Ebola înregistrat în Nigeria.
Celelalte cinci persoane au murit la Lagos, capitala economică a țării.
În total, 11 persoane din cele 18 care au contractat virusul în Nigeria sunt în viață. Nouă dintre ele au fost vindecate, în timp ce celelalte două se află în carantină.