Epidemia de Ebola se agravează și riscă să afecteze alte țări. Peste 670 de persoane și-au pierdut viața de la începutul anului
„Această epidemie este fără precedent, absolut în afara controlului, iar situația nu face decât să se agraveze, în condițiile în care se extinde, în special în Liberia și Sierra Leone, cu focare foarte importante”, a declarat acesta.
„Suntem extrem de îngrijorați de turnura pe care o ia situația în special în aceste două țări”, a subliniat el.
„Dacă situația nu se ameliorează rapid, există un risc real ca noi țări să fie afectate”, a avertizat Janssens.
„Nu este exclus, dar este dificil de prevăzut, pentru că nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea epidemie”, a insistat el, adăugând că „lipsește o viziune de ansamblu pentru a înțelege unde se situează principalele probleme”.
„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Guvernele trebuie să mobilizeze și să organizeze mai multe mijloace pentru a duce eforturile și capacitatea la nivelul necesar pentru a începe să controlăm această epidemie”, a conchis el.
Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia și apoi în Sierra Leone, trei țări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanț prezentat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Rata mortalității bolii este cuprinsă între 25 și 90% în cazul oamenilor și nu există un vaccin omologat împotriva ei.