Epidemie de CORUPȚIE în Bulgaria: ce a ajuns să ceară Ministrul de Externe Comisiei Europene „atinge” și România
Potrivit site-ului Novinite.com, Daniel Mitov a cerut Bruxellesului să anuleze Mecanismul de Cooperare și Verificare, introdus în 2007, în momentul aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană.
În cursul unei întrevederi pe care a avut-o cu ambasadorul României la Sofia, Anton Păcurețu, șeful diplomației bulgare a pledat ca cele două țări să manifeste o atitudine de „sprijin reciproc”, în scopul facilitării admiterii în Spațiul UE de liberă circulație (Schengen).
Săptămâna trecută, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva avertiza că România și Bulgaria ar putea fi evaluate separat de către Uniunea Europeană și că România ar putea adera la Schengen mai devreme.
Daniel Mitov și ambasadorul român au fost de acord că Bucureștiul și Sofia trebuie să intensifice cooperarea în regiunea Dunării, discutând și despre proiectul unui coridor de gaz care ar integra rețelele din Bulgaria, România și Grecia.
Corupția în Bulgaria atinge cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani
Corupția a atins, în 2014, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în Bulgaria, fenomenul având ramificații la cel mai înalt nivel politic, conform unui raport realizat de Centrul de Studii Democratice (CSD), informează AFP.
La aproape opt ani de la admiterea Bulgariei în Uniunea Europeană, corupția este la cel mai ridicat nivel de după 1999, potrivit raportului elaborat de institutul cu sediul la Sofia.
Aproximativ 40% dintre bulgarii intervievați afirmă că li s-a cerut să dea mită anul acesta, iar 29,3% au oferit mită.
„Faptul că majoritatea bulgarilor se opun corupției dar mulți au fost nevoiți să dea mită evidențiază o problemă structurală”, este concluzia CED.
„În afară de corupția cotidiană, Bulgaria se confruntă și cu un nivel alarmant al corupției politice”, subliniază CED.