„Avem 20 de cazuri confirmate de persoane care au contractat virusul, dintre care 14 au decedat”, a declarat pentru AFP Joaquim Sewaka, reprezentantul OMS în Uganda.
Epidemia a apărut în districtul Kibaale, la aproximativ 200 de kilometri de capitala ugandeză Kampala și la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Republica Democratică Congo (RDC).
Echipe din cadrul Ministerului ugandez al Sănătății și Centrului de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) al Guvernului Statelor Unite au fost trimise în zonă, a adăugat Sewaka.
„Răspunsul este viguros și vom încerca să creăm centre de carantină imediat ce va fi posibil”, a dat el asigurări.
Febra hemoragică Ebola, extrem de contagioasă, antrenează un nivel de 50 până la 90% de decese în rândul bolnavilor. Nu există nici tratament și nici vaccin împotriva virusului, iar medicii pot să lupte doar împotriva simptomelor, prin rehidratarea bolnavilor.
Transmiterea se efectuează prin contact direct cu sânge, secreții corporale (transpirație) și manipularea fără măsuri de precauție a cadavrelor contaminate.
Numele virusului provine de la un râu din nordul RDC, unde a fost descoperit pentru prima dată în 1976, pe când această țară se numea Zair.
Începând din 1976, în Africa au fost întregistrate aproximativ 15 epidemii, care au afectat aproximativ 1.800 de persoane și s-au soldat cu peste 1.300 de morți, potrivit OMS.
În afară de RDC, Gabon, Uganda și Congo au fost, de asemenea, afectate de epidemii.
Virusul a ucis 37 de persoane într-o epidemie de la sfârșitul lui 2007 și începutul lui 2008 în vestul Ugandei. Cel puțin 137 de bolnavi au decedat în cursul altei epidemii, în 2000, de această dată în nordul țării.