Uganda a declarat epidemie de Ebola, după ce autoritățile sanitare au confirmat un caz de infectare cu o tulpină relativ rară – Sudan-, au anunțat marți Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Un tânăr de 24 de ani din districtul Mubende din Uganda a prezentat simptome specifice bolii și mai apoi a murit.
„Vrem să informăm țara că avem un focar de Ebola pe care l-am confirmat ieri”, a declarat Diana Atwine, secretarul Ministerului Sănătății, într-o conferință de presă, notează Reuters.
Ea a spus că pacientul avea febră mare, diaree și dureri abdominale și vărsa sânge. Inițial fusese tratat pentru malarie.
În prezent, există opt cazuri suspecte care beneficiază de îngrijiri într-o unitate medicală, a transmis biroul OMS pentru Africa într-un comunicat, adăugând că ajută autoritățile sanitare din Uganda să investigheze și să trimită personal sanitar în zona afectată.
„Uganda nu este străină de controlul eficient al Ebolei. Datorită expertizei sale, au fost luate măsuri pentru a detecta rapid virusul și ne putem baza pe aceste cunoștințe pentru a opri răspândirea infecțiilor”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.
OMS a precizat că au existat șapte focare anterioare ale tulpinii Ebola Sudan, patru în Uganda și trei în Sudan.
Se spune că Uganda a raportat ultima dată un focar de tulpină Ebola Sudan în 2012 și un focar de tulpină Ebola Zaire în 2019. Atunci au murit cinci oameni.
Maladia cauzată de virusul Ebola este adeseori mortală, însă vaccinuri şi tratamente există în prezent împotriva acestei febre hemoragice, o boală care este transmisă la oameni de animale infectate. Transmisia între oameni se face prin fluide corporale, iar principalele simptome sunt febră, vărsături, hemoragii şi diaree, scrie AFP.
Republica Democrată Congo, ţară vecină cu Uganda, s-a confruntat cu 14 epidemii de Ebola, cea mai recentă fiind declarată între aprilie şi iulie 2022.
Un nou caz de Ebola a fost semnalat în august 2022 în estul RD Congo, în provincia Nord Kivu, frontalieră cu Rwanda şi Uganda. Potrivit OMS, acel caz a fost însă „asociat cu o tulpină din a 10-a epidemie, cea din 2018, nu cu o nouă apariţie în ţară a virusului”.
Vă recomandăm să citiți și: