Episcopul catolic al Alepului, Antoine Audo, a avertizat luni în privința unei intervenții armate în Siria, care ar contribui, în opinia sa, la „un război mondial”, în timp ce publicația Vaticanului a criticat lipsa de „prudență” a celor care iau în calcul o asemenea opțiune, relatează AFP.
Întrebat de Radio Vatican în legătură cu scenariul unei intervenții militare evocat în diverse capitale, Audo s-a arătat alarmat, declarând că, „în cazul în care ar exista o intervenție militară, aceasta ar însemna, potrivit aprecierii sale, un război mondial. Acest risc există din nou”.
„Sperăm că intervenția Papei pentru a favoriza un dialog real între diferite părți aflate în conflict, pentru a găsi o soluție, să poată fi un prim pas pentru a nu folosi arme și pentru a ne asigura că oamenii pot călători, comunica, dialoga”, a subliniat Antoine Audo, episcop catolic caldeean și președinte al organizației umanitare Caritas Siria.
„Aceasta este ceea ce așteptăm: o forță internațională care să ajute la dialog și să nu facă război”, a insistat el.
La rândul său, Observatore Romano, cotidianul Vaticanului, a criticat luni guvernele occidentale.
„Ecourile cu privire la o intervenție armată a unor țări occidentale sunt tot mai insistente și din ce în ce mai puțin constrânse de datoria prudenței. Diverși reprezentanți ai acestor națiuni se declară convinși de caracterul fondat al acuzării de folosire a armelor chimice de către armata siriană, o chestiune asupra căreia ONU efectuează o anchetă”, a notat cu indignare publicația Vaticanului.
Papa Francisc a făcut apel, duminică, pentru „reducerea armelor la tăcere”, denunțând „multiplicarea masacrelor și atrocităților” în Siria, și a solicitat „comunității internaționale să găsească o soluție”.
„Nu confruntarea oferă perspective de speranță pentru rezolvarea problemelor, ci capacitatea de a se întâlni și de a dialoga”, a adăugat Papa într-un „Apel pentru Siria” lansat după rugăciunea duminicală Angelus.
De la începutul conflictului, Vaticanul a făcut apel în mod constant la dialog între forțele prezente în Siria.
Opoziția acuză puterea siriană că a recurs la gaze toxice. Siria a negat aceste acuzații, afirmând „că nu a folosit niciodată arme chimice”.
Vaticanul și, în special, nunțiul Damascului, Mario Zenari, îndeamnă în continuu la prudență și la judecată în privința conflictului sirian. Minoritatea creștină se teme de amenințarea islamistă.
Potrivit Sfântului Scaun, exemplul unor intervenții străine din trecut, începând cu Irakul, arată că acestea destabilizează atât o țară, cât și o regiune și nu contribuie deloc la instalarea democrației și păcii religioase.