Președintele turc Erdogan a lansat acuze dure Occidentului, fără a nominaliza vreun stat anume, pentru că nu primit sprijinul pe care îl aștepta, în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie.
„Acum întreb: Occidentul sprijină terorismul sau nu? Este Occidentul de partea democrației sau de partea loviturii de stat și a terorii? Din nefericire, Occidentul sprijină terorismul și stă de partea loviturii de stat”, a declarat Erdogan la o conferință cu investitori internaționali, la Ankara, conform Hurryiet.
„Occidentul sprijină terorismul și ia partea loviturii de stat, pentru că nu este atât de rănit cum suntem noi. Lovitura de stat eșuată nu a fost gândită și planificată în interiorul Turciei, ci a fost orchestrată din străinătate”, a mai spus Erdogan, conform agenției de stat Anadolu.
„Nu am primit sprijinul pe care îl așteptam de la prietenii noștri, nici în timpul, nici după tentativa de lovitură de stat”, a mai spus președintele Turciei, care s-a mai plâns că niciun lider occidental nu a venit în Turcia să își exprime condoleanțele și solidaritatea cu poporul turc.
Erdogan s-a referit și la un mesaj de pe un panou afișat la aeroportul din Viena de către o publicație austriacă, care îndeamnă oamenii să nu mai meargă în Turcia, pentru că altfel îl sprijină pe Erdogan.
„Din nefericire, anumite țări europene afișează reclame la aeroporturi, care spun „Nu mergeți în Turcia. Îl veți sprijini pe Erdogan. Ce fel de democrație este asta? Nu sunt un președinte care a venit la putere printr-o lovitură de stat, sunt un președinte care a primit voturile a 52% din public”, a mai spus președintele Erdogan.
Președintele Erdogan susține în continuare că tentativa de lovitură de stat a fost organizată de clericul exilat în SUA Fethullah Gulen, cerând extrădarea acestuia. Totuși, SUA au cerut dovezi în acest sens și o cerere oficială de extrădare, lucruri pe care Ankara nu le-a pus la dispoziție deocamdată.
Luni,Ministrul de externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a cerut Uniunii Europeane să ofere o dată fermă pentru liberalizarea regimului vizelor în cazul cetățenilor turci și avertizează că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, Turcia ar putea renunța la acordul cu UE privind imigranții.
În urma tentativei de lovitură de stat, peste 60.000 de persoane din sistemul militar, de justiție, de educație, dar și din serviciile secrete au fost suspendate din funcții, iar mii de persoane au fost arestate.