Erdogan creează o nouă polemică în Turcia, criticând caracterului mixt al reședințelor studențești
Premierul islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a creat o nouă polemică cu privire la locul religiei în societatea turcă, criticând caracterul mixt al reședințelor studenților, afirmații dezmințite de către Guvern, relatează AFP.
„Studenții fete și băieți nu pot să trăiască în aceeași casă, este contrar structurii noastre care este conservator-democrată”, a declarat Erdogan duminică, citat luni de ziare, în fața cadrelor Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) reunite la Kizilcahamam, la periferia capitalei, Ankara.
Potrivit ziarelor Radikal și Zaman, el a adăugat că Guvernul va „superviza într-un fel sau altul” această problemă, fără să precizeze dacă reședințele mixte ale studenților, tot mai rare în Turcia, vor fi despărțite.
În urma unei ședințe de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului Bülent Arinç a dezmințit afirmațiile atribuite premierului, denunțând „declarații inventate”.
Aceste declarații nu au nimic a face cu realitatea”, a insistat Arinç în fața presei. „Nu avem absolut deloc intenția să procedăm la un control” al reședințelor studenților.
Imediat preluate de presă, afirmațiile lui Erdogan au provocat o polemică pe rețelele de socializare, unde numeroase voci au denunțat un atac împotriva vieții private.
„Guvernul turc condus de AKP are nevoie să fie salvat înainte să să fie prea târziu. Erdogan pare să împingă partidul spre un punct fără întoarcere”, a reacționat Mohamed Hemish într-un mesaj postat pe Twitter.
„«Democratizarea» Turciei lui Erdogan autoritaristul este o glumă. Atatürk (Mustafa Kemal, fondatorul Turciei moderne) s-ar întoarce în mormânt”, a scris Wim van Wegen într-un mesaj postat pe site-ul de microblogging.
„Recep, ameninți un pic cam mult. Trebuie să înțelegi că Turcia nu este Arabia Saudită”, a scris un cititor, cu pseudonimul „Alkan Alkan”, pe site-ul cotidianului turc de limbă engleză Hürriyet Daily News.
Un lider al Partidului Republican al Poporului (CHP), principala mișcare de opoziție prolaică din Parlamentul turc, i-a cerut lui Erdogan explicații cu privire la aceste afirmații.
„Prin «supervizare» vreți să spuneți că intenționați să procedați, așa cum face poliția moravurilor în Iran, la un control vestimentar al studenților? Oare nu este un atac asupra vieții private? Studenții sunt suficient de mari să-și decidă ei-înșiși viața”, a declarat Umut Oran, un influent deputat CHP în Parlament.
Aflat la putere din 2002, Erdogan este acuzat că vrea să „islamizeze” Turcia – majoritar musulmană, dar care în mod oficial este laică de la fondarea Republicii, în 1923 – prin multiplicarea unor referințe tot mai vizibile la islam.
În cursul revoltei politice fără precedent care a afectat regimul turc în iunie, numeroși manifestanți care au defilat pe străzile marilor orașe din țară au denunțat o nouă lege care limitează consumul și vânzarea de alcool.
În cadrul unei serii de măsuri menite să „democratizeze” Turcia, Erdogan le-a autorizat recent pe deputate să poarte vălul islamic în sediul Parlamentului.