Erdogan face un gest de clemență, dar amenință: „Sunt unii care ne dau sfaturi. Vedeți-vă de treaba voastră”
Recep Tayyip Erdogan a anunțat, în cadrul unei declarații la palatul rezidențial, că renunță la procesele intentate pe numele celor care l-au insultat, ca semn al bunăvoinței sale.
La începutul acestui an, conform datelor avansate de autorități, 2.000 de persoane au fost implicate în astfel de procese.
Erdogan a respins criticile venite din partea Occidentului la adresa măsurilor adoptate după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Asta în contextul în care Ministerul de Interne a raportat, vineri, 18,000 de încarcerări.
„Sunt unii care ne dau sfaturi și ne-au spus că sunt îngrijorați. Vedeți-vă de treaba voastră! Uitați-vă la faptele voastre. Nicio persoană din UE sau din Vest nu și-a exprimat sprijinul față de noi. Acele țări ai căror lideri nu sunt îngrijorați despre starea democrației din Turcia și despre viața și viitorul celor de aici, în schimb se preocupă despre soarta puciștilor, nu pot fi prietenii noștri”, a declarat Erdogan.
Vineri, Erdogan i-a transmis generalului Gen Votel, comandant al operațiunilor Pentagonului în Orientul Mijlociu, „să își cunoască locul”, adăugând: „Luați partea celor care au luat parte la complot în loc să mulțumiți statului turc pentru că a înăbușit tentativa de lovitură de stat”.
Declarația președintelui turc vine în contextul în care Gen Votel și-a exprimat îngrjijorarea, joi, cu privire la modul în care relațiile SUA vor continua cu liderii militari turci. Ulterior, Votel a declarat, ca răspuns la comentariile făcute de Erdogan, că rapoartele care ar indica implicarea sa în tentativa de lovitura de stat sunt regretabile și neconforme cu realitatea.
La rândul său, prim-ministrul Binali Yildirim a declarat că Turcia nu a reușit să elimine toate legăturile din cadrul armatei turce cu Fethullah Gulen, cel pe care îl acuză că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat, acuzație respinsă de predicatorul musulman.
Pe de altă parte, Turcia a anunțat, joi, o remaniere în planul armatei, fapt ce a condus la concedierea a 1.700 de militari, 40% fiind generali și amirali. Mai mult, peste 66.000 de funcționari publici au fost dați afară, 50.000 de pașapoarte au fost anulate, iar 142 de instituții media au fost desființate și 89 de jurnaliști reținuți de autorități în urma evenimentelor din 15 iulie.