Autoritățile de la Ankara au arestat peste 6.000 de persoane în urma tentativei de lovitură de stat, a anunțat Bekir Bozdag, ministrul Justiției. În principal este vorba despre militari și ofițeri de top, suspectați că au luat parte la tentativa de lovitură de stat, dar și de aproximativ 2.750 de magistrați – judecători și procurori – care sunt suspectați că sunt simpatizanții clericului Fethullah Gulen, cel mai mare adversar al lui Erdogan. Cu toții sunt acuzați că fac parte din așa-numitul „stat paralel”, rețea care se opune președintelui Erdogan din interiorul sistemului public.
Printre cei arestați se numără comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, conform președinției turce. Baza aeriană este folosită de SUA pentru operațiunile împotriva Statului Islamic, din Siria și Irak. Baza a fost temporar închisă, iar americanii și-au suspendat operațiunile, însă duminică după-amiază Pentagonul a anunțat redeschiderea ei și reluarea operațiunilor împotriva Statului Islamic, ca urmare a redeschiderii spațiului aerian turcesc pentru aeronavele militare.
„Operațiunile de curățare continuă”, a declarat ministrul Justiției, adăugând că numărul arestărilor va crește.
Președintele Recep Erdogan a promis duminică de asemenea că „va curăța toate instituțiile statului de virusul” suporterilor lui Fethullah Gulen, adăugând că mișcarea gulenistă „a distrus forțele armate”.
De altel, sâmbătă și duminică președintele turc a repetat ideea că ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea în legislația turcă, fiind aclamat de simpatizanții săi pentru această idee. Erdogan și-a luat însă rezerva ca o astfel de modificare legislativă să fie făcută de „instituțiile democratice”.
Autoritățile turce au anunțat și arestarea colonelului Ali Yazici, asistentul militar personal al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Acesta este bănuit de asemenea de implicare în tentativa de lovitură de stat de vineri seară.
Până acum, cei mai mulți dintre cei arestați sunt militari care au participat la tentativa de lovitură de stat, dar și magistrați acuzați că au legături cu mișcarea gulenistă a clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA, pe care președintele Erdogan îl acuză că se află în spatele acestui puci eșuat.
Sâmbătă, în jur de 130 de judecători și procurori, printre care și vicepreședintele Curții Constituționale a Turciei, au fost arestați, iar peste 2.700 de magistrați au fost demiși. Aceștia au primit mandate de arestare sâmbătă noapte.
Judecător român: „Sunt magistrați tineri care vorbesc despre derapajele grave din Turcia”
„Primim mesaje extrem de îngrijorătoare de la colegi din Turcia. Unul dintre ei a fost ridicat azi noapte de poliție, un altul, împreună cu soția sa, așteaptă și ei punerea în executare a mandatului emis pe numele lor. (…) Sunt magistrați tineri, ce au familii și copii, ce de ani de zile încearcă să atragă atenția instituțiilor europene despre derapajele tot mai grave de la democrație din Turcia. Din păcate, fără succes. Iar acum lucrurile au mers prea departe”, arată judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), într-un mesaj postat pe Facebook.
„E important ca instituțiile europene și NATO să ia de urgență poziție și să ceară guvernului turc eliberarea acestor magistrați.Cum am spus, nu stați tăcuți și pasivi la încălcarea drepturilor și libertăților, pentru că se ajunge la un punct de unde e foarte greu de întors”, mai arată Dana Gîrbovan.
Organizația internațională „Magistrați Europeni pentru Democrație și Libertăți” (MEDEL), din care face parte și UNJR, a lansat un comunicat de presă în care cere eliberarea magistraților turci și condamnă arestarea lor pentru delicte de opinie.
„Deși MEDEL nu are suficiente elemente să comenteze tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia, este greu de înțeles cum și de ce judecători și procurori care își fac îndatoririle zilnice pot fi implicați în astfel de fapte și sunt închiși pentru libertatea lor de gândire și de opinie”, arată organizația.
„MEDEL cere eliberarea imediată a judecătorilor și procurorilor arestați și o evaluare independentă a sistemului judiciar din Turcia, cu implicarea deplină a observatorilor internaționali”, mai solicită organizația, cu sediul la Berlin.