Prima pagină » Știri externe » Erdogan: SUA nu vor avea „nicio scuză” dacă nu îl extrădează pe Gulen

Erdogan: SUA nu vor avea „nicio scuză” dacă nu îl extrădează pe Gulen

Erdogan: SUA nu vor avea
Detalii în articol

Recep Erdogan, care se va întâlni miercuri cu Joseph Biden la Ankara, a explicat că Turcia va continua să ofere Statelor Unite documentația necesară pentru extrădarea lui Fethullah Gulen.

„Le vom spune că liderul organizației teroriste guleniste se află în Statele Unite. Dacă cineva cere extrădarea unui infractor dintr-o țară, nu există nicio scuză să refuzi”, a subliniat Erdogan conform presei turce.

Turcia a solicitat oficial Statelor Unite extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen, dar nu pentru acuzații referitoare la implicarea în tentativa de lovitură de stat, a anunțat marți seară Departamentul de Stat american. „Putem confirma că Turcia a solicitat extrădarea lui Fethullah Gulen”, a declarat Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Toner a explicat că solicitarea oficială de extrădare nu conține acuzații privind implicarea lui Gulen în tentativa de lovitură de stat militară produsă în Turcia pe 15 iulie. Toner a precizat că Gulen este acuzat de autoritățile turce de alte infracțiuni.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut în mai multe rânduri Statelor Unite, inclusiv săptămâna trecută, să aprobe extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de organizarea complotului militar eșuat. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai societății civile islamice, Erdogan a amintit că Turcia și Statele Unite sunt parteneri strategici. „Washingtonul nu ar trebui să îngreuneze lucrurile pentru partenerul său strategic. Când Statele Unite au cerut extrădarea de către Turcia a unui terorist, noi nu am solicitat probe. Trebuie să îl judecăm”, declara președintele Turciei joia trecută.
Turcia susține că Fehtullah Gulen, un cleric musulman turc care locuiește în SUA, a coordonat tentativa de lovitură de stat militară din Turcia. Washingtonul a cerut dovezi că Fehtullah Gulen a fost într-adevăr implicat în complotul militar.

Pe 16 august, procurorii turci au solicitat condamnarea lui Fethullah Gulen la două sentințe pe viață și la 1.900 de ani de închisoare, într-o anchetă inițiată în 2015. În acest dosar, Fethullah Gulen este acuzat de constituirea și conducerea unui grup terorist înarmat, finanțarea actelor teroriste, tentativă de modificare a ordinii constituționale, tentativă de lovitură de stat și fraudă. Ancheta a fost inițiată în septembrie 2015, cu mult înainte de tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Dosarul a fost instrumentat de Procuratura din Ușak (Turcia) împotriva „organizației teroriste” a lui Fethullah Gulen (OTFG). Potrivit acuzațiilor, membrii OTFG au avut acces la arhivele statului turc după ce s-au infiltrat în instituțiile oficiale ale statului și în unitățiile serviciilor secrete de-a lungul anilor, vizând preluarea controlului instituțional.