Erdogan: Turcia vrea relații mai bune cu Israelul, dar teritoriile palestiniene sunt „o linie roșie”
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că țara sa și-ar dori relații mai bune cu Israelul, însă că politicile acestui din urmă stat față de palestinieni sunt în continuare „inacceptabile”.
Cândva state aliate, Turcia și Israel au cunoscut o deteriorare a relațiilor bilaterale în ultimii ani. Ankara a condamnat în repetate rânduri ocupația israeliană din Cisiordania și modul în care autoritățile israeliene îi tratează pe palestinieni, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Totodată, Turcia a criticat și normalizarea relațiilor dintre Israel și patru state majoritar musulmane, apropiere diplomatică susținută de Administrația președintelui în exercițiu al Statelor Unite, donald Trump.
„Politicile privind palestinienii reprezintă linia roșie pentru noi. Este imposibil pentru noi să acceptăm politicile Israelului în legătură cu Palestina. Acțiunile lor nemiloase sunt inacceptabile. Dacă nu ar fi existat astfel de probleme la nivel înalt, legăturile noastre ar fi putut să fie foarte diferite. Ne-ar fi plăcut să ne ducem relația la un nivel mai bun”, a declarat Erdogan.
Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze declarațiile lui Erdogan.
Relațiile dintre Turcia și Israel, din ce în ce mai tensionate în ultimii ani
Turcia și Israelul și-au expulzat reciproc ambasadorii în 2018, după ce forțele israeliene au ucis zeci de palestinieni în timpul unor confruntări la granița cu Fâșia Gaza.
În luna august a acestui an, Israelul a acuzat Turcia că le-ar fi emis pașapoarte unor membri ai Hamas, descriind mișcarea Ankarei ca fiind „foarte neprietenoasă”.
Hamas a preluat în 2007 puterea în Fâșia Gaza de la forțele loiale președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. De atunci, gruparea a purtat lupte în repetate rânduri cu forțele israeliene.
În timp ce autoritățile din Israel susțin că Hamas este o grupare teroristă, Turcia susține că organizația este una care a câștigat puterea în Gaza în mod legitim.
Israelul și-a normalizat legăturile cu patru țări musulmane anul acesta: Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan și Maroc.
Totodată, autoritățile israeliene au anunțat miercuri că fac eforturi pentru normalizarea legăturilor cu o a cincea națiune musulmană.
Ankara a criticat acordurile încheiate de Israel cu aceste state, cu sprijinul SUA, Erdogan amenințând la acea dată că va suspenda legăturile diplomatice cu Emiratele Arabe Unite. Turcia a criticat de asemenea decizia Bahrainului de a oficializa legăturile, descriind-o ca fiind o lovitură dată eforturilor de apărare a cauzei palestiniene.