Luptele s-au intensificat în ultimele două luni. Unitățile înarmate de CIA și de Pentagon au deschis focul una împotriva alteia de fiecare dată când desfășurau manevre pe teritoriul disputat la periferiile nordice ale orașului Alep, au declarat atât oficiali americani și lideri ai rebelilor.
Astfel la mijlocul lunii februarie, o miliție înarmată de CIA, Fursan al Haq sau „Cavalerii Dreptății”, a fost alungată din orașul Marea, aflat la circa 35 km nord de Alep, de Forțele Democrate Siriene, susținute de Pentagon, care se deplasau din teritoriile controlate de kurzi spre est.
„Orice facțiune care ne atacă, indiferent de cine vor fi sprijiniți, noi vom lupta,” a decalarat pentru LATimes Tarife Bayoush, un lider al Fursan al Haq.
Lupte grele între grupări susținute de americani au fost în orașul Azaz, un punct-cheie de trecere pentru luptători și provizii între Alep și granița turcă, au spus rebelii sirieni. Aceiași situație s-a înregistrat și la data de 3 martie, în cartierul Sheikh Maqsud, din Alep.
Atacurile repetate între diversele grupuri rebele susținute toate de SUA au loc pe fondul luptelor grele generalizate din Siria. Acest tip de confruntări ilustrează dificultatea cu care se confruntă SUA în tentativa de a coordona între ele zeci de grupuri armate care încearcă să răstoarne guvernul președintelui Bashar Assad, se războiesc cu statul islamic și luptă între ele toate în același timp.
„Este o provocare enormă”, a comentat pentru Los Angeles Times Adam Schiff, cel mai important membru democrat din Comitetul pentru informații al Camerei Reprezentanților, care a descris ciocnirile între diferite grupări susținute de SUA drept „un fenomen destul de nou”. „Este o parte din jocul de șah tridimensional care este câmpul de luptă sirian”, a mai precizat oficialul american.
Zona din Nordul Siriei, din jurul importantului oraș Alep, al doilea ca mărime din țară, este teatrul nu doar al unui război între trupele președintelui Bashar al-Assad și oponenții săi, dar și al unor lupte periodice împotriva militanților Statului Islamic, care controlează o mare parte din estul Siriei și unele teritorii spre nord-vestul orașului, precum și al unor vechi tensiuni între grupurile etnice din regiune — arabi, kurzi, turkmeni.
„Este un război complicat, cu multe fațete, în care opțiunile noastre sunt extrem de limitate. Știm că ne trebuie un partener pe teren. Nu putem învinge Statul Islamic fără această parte a ecuației, așa încât încercăm în continuare să clădim aceste relații’, a explicat un oficial american, sub rezerva anonimatului.
Obama a autorizat în această lună un nou plan al Penatagonului de a instrui și înarma rebelii sirieni relansând astfel un program suspendat în toamnă după un lung șir de eșecuri jenante. Cea mai penibilă situație a fost cea în care un grup de rebeli înarmați de SUA a fost prins într-o abuscadă de luptătorii Frontului al Nusra, afiliat al Al Queda în Siria. Atunci, toata muniția și camioanele rebelilor au fost predate teroriștilor.
Pe fondul acestor eșecuri, Pentagonul a dislocat la finaul anului trecut în Siria circa 50 membri ai forțelor special în zonele kurde din nord-estul țării pentru a se coordona mai bine cu milițiile locale și a se asigura că grupurile rebele sprijinite de SUA, nu se luptă unul cu altul. Dar din păcate astfel de încăierări au devenit deja rutină.
Tot în 2015, Pentagonul a ajutat la crearea unei noi coaliții militare, Forțele Democratice Siriene. Scopul a fost ca după înarmare și antrenare această grupare să ia câștige cât mai mult teritoriu, în estul Siriei, de la Statul Islamic și să furnizeze informații pentru atacurile aeriene ale SUA.
Grupul este dominat de trupele kurde cunoscute sub numele de Unități de Protecție Poporului sau YPG. La acestea au fost adugate câteva unități arabe s-au alăturat pentru ca gruparea să nu pară o forță kurdă invadatoare. Forțele Democretice Siriene au primit pe calea aerului arme, provizii și asistență de la Fortele Speciale ale SUA.
Generalul Joseph Votel, comandant al Comandamentului de Operețiuni Speciale al armatei SUA a declarat, de curând că aproximativ 80% dintre luptătorii din Forțele Democratice Siriene sunt kurzi. De altfel sprijinul american pentru puternica forță armată kurdă a fost unul dintre motivele tensiunilor dintre SUA și guvernul turc care are o lungă istorie de luptă cu rebelii kurzi. Din acest motiv turcii nu vor ca trupele kurde să controleze și mai puternic granița de sud, dintre Turcia și Siria.
Între timp, susține LATimes, CIA are centrul operațional în interiorul Turciei, de unde direcționează ajutor spre grupările rebele în Siria, cărora le furnizează rachete antitanc TOW din stocurile de armament ale Arabiei Saudite.
Dacă acțiunile Pentagonului sunt parte a unui efort fățiș al SUA și aliaților lor împotriva Statului Islamic, sprijinul CIA pentru celelalte miliții se încadrează într-o operațiune separată, sub acoperire a Washingtonului al cărei scop este să mențină presiunea asupra guvernului lui Al-Assad, în speranța de a-l împinge pe liderul sirian la masa negocierilor.
La începutul confruntării din Siria, Forțele Democrate, sprijinite de Pentagon și grupările susținute de CIA luptau în zone complet separate ale țării. Primele în nord-estul Siriei, iar celelalte în vestul îndepărtat. În ultimele luni însă, Rusia a stricat acest echilibru. Loviturile sale aeriene împotriva milițiilor antiguvernamentale în nord-vestul Siriei au slăbit aceste forțe. Acest lucru a creat o breșă de care au profitat grupările kurde care și-au extins zona de control spre periferiile Alepului, ceea ce le-a adus în conflicte aproape permanete cu milițiile sprijinite de CIA.
„Lupta pentru teritorii, în Alep, demonstrează cât de greu este pentru SUA să gestioneze aceste conflicte locale și adânc înrădăcinate”, a declarat pentru LATimes, Nicholas A. Heras, un expert în războiul civil sirian, de la Center for a New American Security, un think-tank din Washington. „Prevenirea ciocnirilor este una dintre temele constante de discuții în oerațiunile comune cu Turcia”, a mai precizat expertul.
De-a lungul războiului civil orașul Marea a fost în prima linie a frontului în încercarea Statului Islamic de a avansa din provincial Alep spre nordul Siriei.
La 18 februarie, Forțele Democratice Siriene au atacat orașul. Un luptător al brigăzii Suqour Al-Jabal, o grupare susținută de CIA, a declarat ofițerilor de informații ai coaliției conduse de SUA că gruparea lupta cu statul Islamic când a fost zdrobită de milițiile antrnate de Pentagon.
„The MOM (Mama-nr) știe că luptăm cu ei”, a spus rebelul , referindu-se la centrul comun de operațiuni din sudul Turciei, folosind o abreviere pentru numele său în limba turcă, Musterek Operasyon Merkezi. „Vom lupta cu toți cei care urmăresc să împartă Siria sau să dăuneze poporului său.”, a mai spus luptătorul sub protecția anonimatului.
Marea este casa multor luptători islamiști care s-au ridicat împotriva lui Assad în timpul Primăverii Arabe în 2011. Orașul a fost mult timp crucial pentru aprovizionarea Alepului cu arme și comabtanți provenind din Turcia.
„Încercarea Forțelor Democratice Siriene de a cuceri Marea a fost o trădare imensă și a fost privită ca un exemplu de încercare kurdă de a lua cu forța pământurile arabe și turkmene”, a mai spus Nicholas Heras pentru LA Time.
Atacul Forțelor Democratice asupra orașului Marea a dus la puternice tensiuni între SUA și Turcia. După ce SUA a făcut presiuni diplomatice asupra kurzilor aceștia s-au retras la marginea orașului ca semn de bună credință a mai precizat expertul.