„Erou sau dezertor?” Eliberarea soldatului american ținut prizonieri cinci ani de talibani readuce în atenție condițiile în care a fost capturat

Publicat: 03 06. 2014, 13:27
Actualizat: 07 02. 2019, 11:59

Casa Albă și Pentagonul și-au exprimat satisfacția față de faptul că a fost onorată promisiunea de a nu lăsa un camarad pe teren și față de recuperarea unui militar ținut prizonier cinci ani, chit că a fost schimbat cu cinci cadre talibane.

Pancarte pe care se putea citi mesajul „Bowe, în sfârșit liber” au invadat străzile orașului Hailey (Idaho), unde a crescut, însă o polemică asupra circumstanțelor dispariției sale – pe 30 iunie 2009, pe când se afla într-un avanpost, în provincia Paktika (est) – s-a instala rapid.

Anumiți militari, inclusiv membri din unitatea sa, îl acuză că nu și-a făcut datoria și a abandonat postul, chiar c-a dezertat și a vrut să fugă în India.

 

 

„Este în siguranță și a venit timpul să se spună adevărul”, afirmă Nathan Bradley Bethea, un fost ofițer, care a participat la căutări. „Iar adevărul este că Bergdahl era un dezertor și că militari din unitatea sa au murit încercând să-l găsească”, scrie el într-un articol publicat pe site-ul The Daily Beast. Șase militari au fost uciși, potrivit acestuia, în vara lui 2009, în operațiunile de căutare.

Militarul din cadrul „Blackfoot Company”, în vârstă de 23 de ani la vremea respectivă, a părăsit baza pe jos, lăsând în urmă casca și arma, dar luând busola, acuză Bethea, exprimându-și totodată „compasiunea” față de suferințele lui Bowe Bergdahl în cursul detenției.

– „A plecat”

Un grup – „Bowe Bergdahl is NOT a hero” – a postat pe Facebook o petiție prin care cere ca militarul să fie „pedepsit” pentru abandonarea postului.

„A plecat. El era acolo pentru a ne proteja și, în loc să facă asta, a hotărât să-și croiască propriul drum”, fără să-i pese de viețile pierdute ale militarilor care au încercat să-l găsească, a denunțat, la CNN, soldatul Jose Baggett, membru al unității acestuia.

Potrivit colonelului Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, dispariția lui Berdgahl nu a fost clasată ca o abandonare a postului sau ca o dezertare. În cursul detenției, el a fost de altfel „promovat în două rânduri” și urmează să fie promovat la termen, din nou, în iunie.

„L-am adus acasă. Ne-am respectat principiul de a nu abandona niciodată un camarad. Va avea timp, în viitor, să gestioneze toate aceste probleme” cu privire la circumstanțele capturării sale, a pledat colonelul.

Însă oficiali americani recunosc, cu jumătate de gură, că este necesar un răspuns. „Nu avem, în continuare, o idee precisă despre ceea ce a provocat plecarea sa de la bază în acea noapte”, a recunoscut, pentru CNN, un purtător de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Bowe Bergdhal a fost transferat duminică din Afganistan la un spital militar american în Landstuhl (Germania), unde a fost internat pe o perioadă nedeterminată.

O anchetã va avea loc, potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. El face în continuare parte din armată și, „evident, Departamentul Apărării va continua să evalueze toate circumstanțele din jurul detenției și captivității sale inițiale”, a declart Carney luni.

Dezertarea pe timp de război este pasibilă, teoretic, cu pedeapsa cu moartea în Statele Unite. Pe rețele de socializare, mulți consideră că, indiferent de acțiunile din trecut, Bowe Bergdhal a suferit suficient în cei cinci ani de captivitate.

În 2004, sergentul Charles Robert Jenkins, care a dezertat din post, de la frontiera intercoreeană, în 1965, și care a petrecut timp de aproape 40 de ani pe mâna nord-coreenilor înainte să fie eliberat, a fost condamnat la 30 de zile de detenție.