Liderii sârbi și kosovari nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la normalizarea relațiilor între cele două țări marți, la Bruxelles, dar au afirmat că sunt pregătiți să continue negocierile, a anunțat în noaptea de marți spre miercuri premierul sârb Ivița Dacici, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„În pofida acestor negocieri de durată, nu am ajuns la un acord în această seară”, a declarat Dacici la finalul celei de a opta reuniuni cu omologul său kosovar Hashim Thaci, începând din octombrie 2012 și până în prezent, organizate sub egida Uniunii Europene (UE).
„Avem în continuare timp să găsim o soluție”, a adăugat el, adresându-se jurnaliștilor în sârbă.
Thaci a declarat, de asemenea, că este pregătit pentru o continuare a negocierilor.
Șefa diplomației europene, Catherine Ashton, care a condus tura de negocieri, a anunțat totuși că nicio altă reuniune nu este prevăzută la Bruxelles. „Este ultima dată când ne-am reunit în mod oficial”, a precizat ea, citată într-un comunicat.
„Un anumit număr de propuneri au fost puse pe masă. Prăpastia între cele două părți este foarte îngustă, dar profundă”, a adăugat ea.
Lady Ashton a precizat că liderii se întorc în capitalele țărilor lor pentru a discuta despre acest lucru. „Îmi vor anunța pozițiile lor în zilele următoare”, a adăugat ea, exprimându-și speranța că aceștia vor putea găsi o soluție.
Europenii speră că un asemenea acord va contribui la o diminuare a tensiunilor în nordul Kosovo, cu o populație majoritar sârbă, care nu aceptă un control din partea Priștinei, după cinci ani de când fosta provincie sârbă și-a proclamat independența.
Divergențele vizează gradul de autonomie de care vor putea să beneficieze municipalitățile din această regiune, în schimbul afirmării autorității oficiale a Priștinei.
Belgradul reclamă crearea unei „asocieri” a acestor municipalități, care să dispună de „puteri executive” în domeniul securității, poliției și justiției.
Însă Priștina refuză să meargă atât de departe. Thaci a reafirmat marți că această „asociere” nu va avea „în niciun caz puteri legislative”.