Prima pagină » Știri externe » Eșecul Franței în industria NUCLEARĂ a luat sfârșit. Reactorul EPR de la centrala FLAMANVILLE a fost finalizat după aproape două decenii

Eșecul Franței în industria NUCLEARĂ a luat sfârșit. Reactorul EPR de la centrala FLAMANVILLE a fost finalizat după aproape două decenii

Eșecul Franței în industria NUCLEARĂ a luat sfârșit. Reactorul EPR de la centrala FLAMANVILLE a fost finalizat după aproape două decenii

Cu 17 ani s-au decalat de la calendarul original autoritățile franceze atunci când începeau contstrucția unității 3 a centralei nucleare Flamanville.

Electricite de France (EDF), compania mamă, anunța cu mare fast dezvoltarea unei noi tehnologii în domeniul nuclear, numită EPR (reactorul european pe bază de apă sub presiune). Se întâmpla în urmă cu 20 de ani, în cadrul unei conferințe despre viitorul energetic al continentului. Trei ani mai târziu, în 2007, încep lucrările la Unitatea 3 de la atomocentrala Flamanville.

Unitatea 1 și 2 au fost construite și finalizate în anii 80. Fiecare produce 1330 MW. Noul reactor EPR va genera 1600 MW, însă francezii vor mai avea de așteptat trei luni până când va fi conectat la rețeaua națională.

Cel mai nou reactor produs de Franța, al 57-lea în total, a intrat în faza de teste, informează Bloomberg. Însă de ce a durat atât de mult să fie pus în funcțiune?

O explicație pentru acest eșec ar fi problemele inginerești cu care s-au confruntat cei care ar fi trebuit să supervizeze șantierul: de la materiale îndoielnice și până la suduri efectuate greșit, Unitatea 3 a depășit cu mult bugetul preconizat.

În acest context, s-a ajuns la un cost total de patru ori ai mare decât se estima: circa 13,2 miliarde de euro.

Cu toate că au eșuat lamentabil pe piața internă, EDF are de onorat mai multe comenzi pentru reactoarele EPR. Dacă în China nu au existat probleme, pe continentul european acestea au fost la tot pasul. Anul trecut, au finalizat Unitatea 3 a centralei nucleare finlandeze Olkiluoto, proiect început în urmă cu mai bine de 18 ani.

CITEȘTE ȘI:

INCENDIU puternic la centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de sabotaj

Necunoscuta „Kursk”. Ce se va întâmpla dacă trupele ucrainene vor captura CENTRALA NUCLEARĂ: „Operațiune grea, risc major de accident nuclear”

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele