Este încă America măreață? Cum se văd acum SUA din tabăra lui Trump și a lui Clinton
După cum arată rezultatele sondajului, 8 din 10 susținători ai lui Donald Trump consideră că Statele Unite sunt într-un declin față de situația din trecut, comparativ cu doar 2 din 10 susținători ai lui Hillary Clinton care au această părere. Per total, în legătură cu puterea pe care o au Statele Unite,47% dintre votanți consideră că țara a involuat, 35% consideră că se menține la un nivel similar cu cel din trecut, iar 17% consideră că o duce mai bine decât în anii precedenți.
Păstrând aceeași notă, întrebarea „Are nevoie America să fie readusă la înălțime?”, a devenit o altă cheie în ceea ce privește diferențierea dintre susținătorii celor doi candidați, cele mai multe răspunsuri pozitive venind din partea celor care-l apreciază pe candidatul republican.
Aceiași susținători sunt mult mai pesimiști când vine vorba să facă o comparație între ceea ce trăiesc ei acum în țara lor și ceea ce trăiau cei din generațiile trecute. În acest caz, totuși, diferențele nu sunt atât de accentuate.
Subiectele în cazul cărora se face diviziunea între cele două tabere de susținători reflectă modul în care cei doi candidați au evaluat performanțele țării în declarațiile din campania electorală. Trump a marșat pe sloganul „Make America Great Again” („Să facem ca America să fie din nou măreață”) și a descris Statele Unite ca un loc în care muncitorii sunt neglijați, în care infracționalitatea crește de la o zi la alta și în care liderii statului eșuează atunci când poartă negocieri cu alte țări.
De partea cealaltă, Hillary Clinton a descris Statele Unite ale Americii într-o notă mult mai pozitivă, aducându-i laude lui Barack Obama pentru acțiunile sale care au fost benefice creșterii economice și scoțând în evidență faptul că familiile americane trebuie spijinite mai mult.
Într-o oarecare măsură, rezultatele reflecă variațiile existente din punct de vedere economic între statele ale căror locuitori îl susțin pe Trump și cele în care populația este în majoritate susținătoare a lui Clinton.
Cele mai recente cifre făcute publice de Biroul de recensământ arată că venitul mediu a fost cu 20 de procente mai mic anul trecut în statele care au votat pentru Partidul Republican la alegerile precedente, comparativ cu nivelul pe care același venit l-a avut în statele predominant Democrate.
Rezultatele acestui sondaj reflectă, totodată, modul în care susținătorii lui Clinton și Trump și-au însușit promisiunile făcute de cei doi candidați în ceea ce privește traiectoria pe care o va urma țara lor după opt ani în care Obama a stat la Casa Albă.
Trecutul arată că aceste procente care apar în urma sondajelor sunt dictate atât de preferințele lor în ceea ce privește partidul din partea căruia vine candidatul, dar și în ceea ce privește activitatea partidului care s-a aflat la putere în ultimii ani.
În 2008, susținătorii lui Barack Obama, candidatul democrat de la vremea aceea, aveau o părere mai degrabă negativă cu privire la direcția pe care o urma țara lor, comparativ cu susținătorii republicanului John McCain. În 2008, un sondaj comandat de NBC News și Wall Street Journal arăta că 69% dintre americani considerau că țara lor urma un trend descendent. Această opinie era împărtășită de 77% dintre suporterii lui Obama și de 57% dintre cei care-l susțineau pe McCain.
La acea vreme, America se confrunta cu un război aflat în desfășurare în Irak și o economie slăbită, cu o rată crescută a șomajului și a celor care nu aveau un loc de muncă.
În ceea ce privește atitudinea față de modul în care Obama a condus Statele Unite, sondajul Washington Post – ABC arată că 88% dintre susținătorii lui Trump se declară nemulțumiți de activitatea lui Barack Obama, în timp ce 90% dintre susținătorii lui Clinton sunt mulțumiți de modul în care actualul președinte și-a îndeplinit sarcinile. Aproape 9 din 10 susținători ai candidatului republican consideră că Obama a distrus țara.
La întrebările axate pe tema generală a calității vieții, încă o dată, electoratul lui Trump este cel care evaluează nivelul de trai în sens negativ, considerând că trăiesc mai rău decât o făceau generațiile trecute. 36% dintre aceștia sunt de părere că viața lor a luat un trend descendent în ultimii ani. De partea cealaltă, doar 15% dintre susținătorii lui Clinton împărtășesc această opinie.
Cea mai mică diferență dintre cele două tabere apare în acest sondaj atunci când se aduce în discuție chestiunea corectitudinii, a dreptății cu care sunt tratate persoanele. Mai mult de 7 din 10 susținători ai lui Hillary Clinton spun că sunt tratați corect. De partea cealaltă, aceeași părere o împărtășesc 6 din 10 votanți ai lui Donald Trump.
Diferențele apar atunci când rezultatele sunt defalcate pe considerente rasiale. Astfel, afro-americanii admit în proporție de 57% că nu sunt tratați corect și drept pe teritoriul Americii, comparativ cu 33% în cazul hispanicilor și 30% în cazul albilor.
Sondajul a fost realizat în perioada 5-8 semtembrie, pe un eșantion de 1.002 cetățeni cu drept de vot care au fost contactați telefonic.