„Este incorect atunci când cineva restrânge solidaritatea față de regimul cotelor (de imigranți) și face judecăți morale despre cine este rău și cine este bun. Mai degrabă ar trebui să luăm în considerare de ce o personalitate înțeleaptă și întotdeauna cooperantă precum Donald Tusk a respins cotele obligatorii. Președintele Consiliului European nu a adoptat această poziție pentru că a devenit rău, ci pentru că a realizat ceva pe care alții nu îl pot percepe”, a spus Balog.
Ministrul ungar susține că liderii europeni „încearcă să remedieze eroarea făcută în 2015 (n.a. – decizia de a primi refugiați) prin cotele obligatorii de relocare a imigranților, dar acest regim nu funcționează nici în țările din Grupul de la Vișegrad (n.a. – Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria), nici în Europa în ansamblu”.
Zoltan Balog a subliniat faptul că Ungaria este o țară pro-UE, care dorește să contribuie la eforturile de consolidare a Uniunii. Ministrul ungar a menționat că 80% dintre maghiari sunt în favoarea rămânerii în UE, cea mai mare rată înregistrată în oricare dintre statele membre.
În cadrul summitului Consiliului European din 14-15 decembrie, noii lideri politici din Polonia și Cehia au păstrat frontul comun cu Ungaria și Slovacia, potrivit căruia țările lor nu pot accepta un flux mare de imigranți, în special musulmani. În schimb, cancelarul german Angela Merkel și premierul italian Paolo Gentiloni au fost printre cei care au cerut ca toate țările să respecte cotele obligatorii privind relocarea persoanelor care necesită azil, concentrate pe coasta mediteraneană.
În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiați din Italia și Grecia în celelalte state membre UE, dar până în prezent doar 30.000 de persoane au fost primite în alte țări.