Este oficial: Cererea trimisă de Ucraina Uniunii Europene
Rada Supremă (Parlamentul) a adoptat marți o solicitare către Consiliul de Securitate al ONU și Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forțe de menținere a păcii în regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul țării.
Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugați să „acorde atenția cuvenită acestei solicitări și să inițieze consultări cu privire la începerea operațiunii UE în cadrul politicii generale de securitate și apărare”.
„Operațiunea sub conducerea UE va permite restaurarea păcii și stabilității în estul Ucrainei, prin susținerea misiunii speciale de monitorizate a OSCE și crearea unor condiții adecvate (…) pentru implementarea cu succes a Acordurilor de la Minsk”, a anunțat diplomația ucraineană.
Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis, la sfârșitul lui februarie, să ceară Consiliului de Securitate al ONU și Uniunii Europene să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.
Însă liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, au acuzat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că mobilizarea unei misiuni UE de menținere a păcii în Donbas „încalcă (…) planul de pace”.
Grupul de contact, din care fac parte reprezentanți ai Moscovei, Kievului, OSCE și lideri separatiști proruși din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înțelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înțelegerea a fost negociată de către președinții Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroșenko, Franței Francois Hollande și cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu din regiune și un schimb de prizonieri.
Armistițiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruși, care au preluat controlul asupra orașului Debalțeve, un nod feroviar strategic din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.
Moscova este acuzată de către Kiev și Occident că este implicată – cu armament și personal – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.