ESTIMARE. Milioane de animale de fermă vor fi sacrificate prin sufocare, înec și împușcare
Se estimează că peste 10 milioane de găini au fost sacrificate din cauza opririi activității abatoarelor din cauza Covid-19. Metoda folosită pentru a sacrifica 10 milioane de porci va fi dintr-o spumă pe bază de apă, similară cu spuma de stingere a incendiilor, pe care grupurile de bunăstare a animalelor o numesc „inumane”.
1o milioane de porci ar putea fi sacrificați în următoarea perioadă
Industria de carne de porc a avertizat că peste 10 milioane de porci ar putea fi tăiați până în septembrie din același motiv. Tehnicile folosite pentru a distruge porcii includ gaze, împușcare, supradozaj anestezic sau „traumatisme cu forță contondentă”, transmite The Guardian.
În „circumstanțe constrânse”, în conformitate cu Asociația Medicală Veterinară Americană (AVMA), tehnicile [pdf] ar putea include, de asemenea, o combinație de închidere a sistemelor de ventilare a hambarului de porc cu adăugarea de CO2, astfel încât animalele să se sufoce.
„Depopularea” vine în ciuda băncilor de produse alimentare din SUA care raportează cerere fără precedent și foamete răspândită în timpul pandemiei, cu cozi lungi de șase mile pentru ajutor în unele centre de distribuție nou înființate.
Lanțul american de aprovizionare cu carne a fost puternic afectat de închiderea abatoarelor, din cauza ratelor de infecție cu Covid-19 în rândul lucrătorilor. Până la 40 de uzine s-au închis, ceea ce înseamnă că în sistemul american extrem de consolidat capacitatea de sacrificare a cărnii de carne de porc și porc a fost redusă cu 25% și respectiv 40%, potrivit United Food and Commercial Workers (UFCW).
Închiderile au însemnat că animalele nu pot fi ucise pentru hrană și multe trebuie în schimb să fie sacrificate sau „depopulate” acasă.
Mai mulți porci urmează a fi „depopulați”
„Deoarece este relativ ușor să păstrezi vitele în ferme, sacrificiile de vaci nu par să fie încă o problemă și s-ar putea ca sacrificiul de pui să fi atins maximul”, a spus Adam Speck, analist agroalimentar la IHS Markit.
Leah Garcés, președintele organizației americane de bunăstare Mercy for Animals, a declarat că este greu să fii sigur de cifre. Dar, „ceea ce știm cu certitudine este că 2 milioane de pui de carne [și] 61.000 de găini ouătoare”, au fost uciși în ferme.
În comparație cu păsările de curte, a spus Garcés, oprirea sau încetinirea ciclului de producție a porcilor este mai grea, mai ales că perioadele de creștere a porcilor sunt de aproximativ șase luni, comparativ cu șase săptămâni pentru găini. „Sarcinile au fost deja puse în mișcare atunci când au avut loc închiderile abatorului”, a spus ea, iar porcii erau deja în sistem.
Consiliul Național pentru Producătorii de Porci (NPPC) a estimat că: „până la 10.069.000 de porci de piață vor trebui eutanasiați între 25 aprilie și 19 septembrie 2020, ceea ce duce la un efect emoțional și financiar sever asupra fermierilor de porc”.
În cazul sacrificărilor de porci, „metodele preferate” de la AVMA includ supradozaj anestezic injectabil, gaze, tragere cu arme sau șuruburi, electrocutare și traumatisme manuale ale forței contondente. Metodele AVMA „permise în circumstanțe restrânse” includ oprirea ventilatorului (VSD), potențial combinată cu gazificarea dioxidului de carbon și nitritul de sodiu care ar fi ingerat de porci.
Solicitat să estimeze numărul de porci care au fost deja sacrificați, Speck a spus că producătorii sunt foarte reticenți să depopuleze animalele. „Aproximativ două milioane ar fi fost distruse până acum din cauza pandemiei Covid-19, în ultimele șase săptămâni.”
Speck a adăugat că, cu abatoarele vor reveni la o capacitate de 85% până la sfârșitul lunii mai, estimarea depopulării NPPC de 10 milioane de porci ar putea fi redusă semnificativ.
Metodele sunt „inumane”
Întrebat despre încetinirea creșterii, Garcés a spus că prezintă alte riscuri pentru sănătate. „O metodă de a încetini creșterea este de a transforma căldura în interiorul depozitelor dincolo de zona de confort a porcilor, deoarece porcii mănâncă mai puțin atunci când temperaturile sunt ridicate”, a spus ea.
Combinația dintre restricțiile de hrănire și temperaturile mai ridicate ale hambarului, a spus ea, înseamnă că porcii sunt „flămânzi și fierbinți, crescând disconfortul general, care este deja ridicat în cadrul unei ferme din fabrică”.
În ceea ce pare a fi o încercare a industriei de a reduce orice impact negativ asupra depopulării, un blog gestionat de Consiliul Național de Porci numit Real Pig Farming oferă sfaturi de partajare a rețelelor de socializare pentru fermieri. Blogul sugerează fermierilor: „Gândiți-vă de două ori înainte de a vă angaja cu postări care arată ce se poate întâmpla în ferme în acest moment.”