Prima pagină » Știri externe » Estonia și Finlanda solicită UE să nu mai acorde vize rușilor: ”Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”

Estonia și Finlanda solicită UE să nu mai acorde vize rușilor: ”Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”

Estonia și Finlanda solicită UE să nu mai acorde vize rușilor: ”Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”

Estonia și Finlanda au solicitat Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși. Apelul a venit la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este cea mai importantă sancțiune.

„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Zborurile dinspre Rusia sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara (Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte terestre de acces). Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”, a scris pe Twitter premierul estonian Kaja Kallas.

Finlanda, una dintre țările europene care are graniță cu Rusia, este de aceeași părere.

”Părerea mea este că trebuie limitate (n.r: vizele). Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să se poată mișca liber, să călătorească în Europa, să fie turiști”, a declarat Sanna Marin, premierul Finlandei.

Liderii Uniunii Europene vor discuta subiectul vizelor pentru cetățenii ruși la următorul summit. Până atunci, Letonia este singurul stat membru care a decis să nu mai acorde deocamdată vize cetăţenilor ruşi.

În prezent, Estonia și Letonia nu mai eliberează vize Schengen pentru ruși – și totuși, aceste țări au minorități etnice rusești importante. Cu toate acestea, rușii cu vize Schengen eliberate de alți membri ai UE pot intra în continuare în statele baltice și pot călători mai departe.

Zelensky îndeamnă Occidentul să interzică vizitatorii ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să interzică toți vizitatorii ruși – iar Kremlinul a răspuns cu dispreț, relatează BBC.

Zelenski a declarat că „cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor – pentru că rușii iau pământul altcuiva”.

Rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filozofia”, a declarat Zelenski pentru Washington Post.

El a condamnat anterior eșecul Occidentului de a interzice toate importurile de gaz și petrol rusesc – un comerț care contribuie la alimentarea campaniei lui Putin în Ucraina.

Bulgaria a avut o dispută diplomatică cu Rusia și a încetat să mai elibereze vize turistice pentru cetățenii celeilalte țări.

Peskov a comparat această poziție cu atitudinile naționaliste care au prevalat în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial.

În Franța, Castelul de Vincennes, în apropiere de Paris, a interzis intrarea rușilor de la invazia din Ucraina. Fosta reședință regală – o atracție turistică populară – deține arhive ale forțelor armate franceze.

Dmitri Peskov condamnă propunerea lui Zelenski

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a condamnat propunerea lui Zelenski, spunând că „acest lucru nu poate fi privit decât extrem de negativ”.

„Orice încercare de a-i izola pe ruși sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă”, a spus el.

Viza Schengen permite unui vizitator să rămână în UE pentru o perioadă de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.

În această perioadă, vizitatorul poate călători liber în zona Schengen, care cuprinde 26 de state membre ale UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Astfel, rușii pot vizita majoritatea țărilor UE, în ciuda lipsei legăturilor aeriene directe. Cu toate acestea, cei care figurează pe listele de sancțiuni occidentale – mulți oligarhi și oficiali care au legături cu președintele Putin și cu armata rusă – nu au voie să intre în UE.

Invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie a declanșat sancțiuni occidentale de mare anvergură și a determinat zeci de mii de ruși să plece în străinătate. Printre aceștia se numără activiști ai opoziției, dar și mulți dintre cei care sunt dezangajați din punct de vedere politic și care văd oportunități mai bune în afara Rusiei.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și