Criza din zona euro reprezintă un test al metodei propuse de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adepta austerității bugetare și măsurilor calculate, cu impact pe termen lung, comentează publicația electronică EUObserver.
„Cancelarului Angela Merkel nu îi plac deciziile pripite. Stilul ei se caracterizează prin abordări etapizate și pregătirea terenului pentru luarea deciziilor. Nu are nicio simpatie pentru comportamentele iraționale, pentru panică sau pentru entuziasmul afișat de alți lideri europeni și de piețele financiare”, notează EUObserver.
Citește și Angela Merkel: Uniunea fiscală este o sarcină herculeană, dar este inevitabilă. Puterea Germaniei nu este infinită
În cursul unui discurs rostit la Berlin săptămâna trecută, Merkel lauda „atitudinea constantă și viziunea pe termen lung” a Germaniei, în opoziție cu „mentalitatea banului câștigat ușor” a piețelor financiare.
„În vremuri schimbătoare, în care influența piețelor financiare este în creștere, în care mizele se schimbă de mai multe ori pe zi, cultura viziunii pe termen lung este o contragreutate foarte importantă”, spunea Merkel.
În opinia cancelarului german, criza financiară internațională urmată de criza din zona euro reprezintă „simptome ale unui comportament necugetat al sistemului bancar și al economiilor naționale”.