Interesul pentru euro a crescut începând de joi, susținut de declarații încurajatoare ale președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, referitoare la zona euro, unde instituția anticipează o creștere economică de 1,2% și o inflație de 1%, în acest an.
Euro este în creștere cu 1%, la 1,3865 dolari pe unitate, după ce a atins în timpul tranzacțiilor 1,3915 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din octombrie 2011.
„Aprecierea este un efect secundar al politicii BCE, piața exclude continuarea relaxării monetare de către instituție”, a declarat Kathleen Brooks, analist la Forex.com.
BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la 0,25%, în conformitate cu estimările majorității analiștilor citați de Bloomberg.
Inflația din zona euro, de 0,8% în februarie, se va accelera la 1,7% până în ultimul trimestru al anului 2016, conform estimărilor BCE.
„Așteptările de continuare a relaxării politicii monetare au scăzut, creând presiune pentru aprecierea euro către 1,4 dolari pe unitate. Dar aprecierea euro va spori presiunile dezinflaționiste, care ar putea duce la necesitatea unor noi stimuli”, consideră Minori Uchida, director la Bank of Tokyo-Mitsubishi în Tokyo.
BCE a anunțat vineri că băncile intenționează să returneze săptămâna viitoare 11,4 miliarde de euro din împrumuturile pe termen de trei ani obținute de la instituție, această urmând să fie cea mai mare rambursare după cea efectuată pe 23 decembrie anul trecut.