Moneda euro s-a apreciat puternic luni pe piețele asiatice, revenind de la minimele de vineri, datorită așteptărilor că Grecia nu va ieși din zona euro, cele mai recente sondaje indicând că alegerile din iunie vor fi câștigate de partidele care susțin măsurile de austeritate convenite cu UE și FMI.
Euro a crescut cu 0,6% față de dolar, la 1,2588 dolari/euro, transmite Reuters.
Vineri, moneda a atins cel mai redus nivel din iulie 2010 după ce președintele Cataloniei, cea mai bogată regiune autonomă a Spaniei, a declarat că nu are prea multe variante de refinanțare a datoriilor care ajung la scadență în acest an, în valoare de peste 13 miliarde euro.
Moneda unică europeană a fost sub presiune după alegerile din Grecia din 6 mai, în urma cărora forțele politice nu au reușit să stabilească o coaliție de guvernare. Câștigătorii de facto ai scrutinului din 6 mai au fost partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite în acordul de finanțare externă cu UE și FMI, astfel că temerile privind falimentul Greciei și ieșirea țării din zona euro s-au amplificat.
Partidul elen Noua Democrație s-a plasat în topul preferințelor electoratului în cele mai recente sondaje, antrenând speranțele că alegerile vor fi câștigate de forțe politice care sprijină măsurile de austeritate și care vor menține țara în zona euro.
Totodată, incertitudinile privind costul menținerii băncilor spaniole pe linia de plutire au amplificat temerile că a patra economie a zonei euro ar putea solicita finanțare externă.
O sursă oficială a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că guvernul spaniol ar putea recapitaliza Bankia, a patra instituție de credit din Spania, care a cerut un ajutor de 19 miliarde euro.
Bursele asiatice au crescut luni datorită optimismului privind alegerile din Grecia.
Indicele MSCI Asia Pacific al piețelor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,6%, însă este aproape de minimul ultimelor 5 luni atins vineri. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a avansat cu 0,2%, după opt săptămâni consecutive de declin, cel mai îndelungat trend descendent din ultimii 20 de ani.