Eurodeputatul Cristian Bușoi va conduce negocierile pentru activitatea și competențele Centrului Cyber al UE, prima agenţie europeană care va avea sediul în România: „Este un doilea mare succes al Președintelui”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE, prima agenţie europeană care va avea sediul în România, un succes „decis aseară târziu de Consiliul UE”. Eurodeputatul Cristian Busoi a anunțat că va conduce negocierile pentru activitatea și competențele Centrului cu Consiliul UE, în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, care „probabil vor fi încheiate vineri 11 decembrie”. Totodată, Cristian Busoi menționează că decizia înființării acestui nou Centru fost luată în timpul Președinției României la Consiliul UE, „o a doua victorie de care se bucură România, condusă de Președintele Klaus Iohannis”. Alte șase orașe care și-au depus candidatura: Bruxelles, München, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și León.
Eurodeputatul Cristian Busoi va conduce negocierile pentru activitatea și competențele Centrului cu Consiliul UE, în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European.
Cristian Busoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European: „Voi conduce negocierile pentru activitatea și competențele Centrului”
„Bucureștiul va găzdui noul Centru European de Competenţe în Domeniul Securităţii Cibernetice. Negocierile pentru activitatea și competențele Centrului dintre Parlamentul European și Consiliul UE, pe care le voi conduce ca președinte al ITRE, vor fi finalizate mâine” .
Prima agenţie europeană va avea sediul în România, un succes „decis aseară târziu de Consiliul UE”. Eurodeputatul român transmite că „activitatea principală a Centrului va fi să protejeze activele UE de atacurile cibernetice și să distribuie fondurile pentru securitate cibernetică în întreaga UE”.
Europarlamentarul Cristian Busoi: „Centrul va aduce Bucureștiului și noi locuri de muncă și va ajută la creșterea afacerilor pentru companiile locale”
„Bucureștiul va fi gazda Centrului European de Competenţe în Domeniul Securităţii Cibernetice, a decis aseara târziu Consiliul UE. Activitatea principală a Centrului va fi să protejeze activele UE de atacurile cibernetice și să distribuie fondurile pentru securitate cibernetică în întreaga UE. Centrul va gestiona finanțările pentru acest domeniu din Programul de Cercetare al UE, din Programul Europa Digitală, precum și din alte surse de finanțare europene dedicate inovării și cercetării.
Pe lângă prestigiu, acest nou Centru va aduce Bucureștiului și noi locuri de muncă și va ajuta la creșterea afacerilor pentru companiile locale de securitate cibernetică.
«Bucureștiul va fi gazda viitorului centru cibernetic al UE pentru tehnologie înaltă și inovație, cu un ecosistem digital înfloritor, dinamic și tânăr. Capitala României va prelua această sarcină într-un mod responsabil și dedicat, în beneficiul întregii Uniuni Europene» este aprecierea făcută de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană” , subliniază eurodeputatul în comunicatul emis.
Eurodeputatul român va conduce negocierile cu Consiliul UE pentru a stabili legislația privind activitatea și competențele Centrului.
Eurodeputatul Cristian Busoi: „Este o onoare să conduc negocierile pentru a stabili legislația privind activitatea și competențele Centrului”
Odată încheiat procesul legislativ, Regulamentul pentru Centru va fi publicat în Monitorul Oficial al UE și va intra în vigoare. Imediat apoi vor urma procedurile pentru organizarea Centrului și recrutarea angajaților” .
Europarlamentarul mulțumește „premierului, reprezentantului special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României și doamnei ambasador Luminița Odobescu pentru succesul în negocieri” .
„Capitala României a fost votată drept gazdă a Centrului dintr-o listă cu alte șase orașe”
„Am fost primul stat membru care a fost interesat să găzduiască noul [centru]. Și, mai presus de toate, suntem singura țară din această competiție care nu găzduiește nicio agenție sau organism european ”, a declarat Alexandru Nazare, reprezentantul țării la ședința de luni a Consiliului UE pentru telecomunicații.
România ocupă locul al treilea în statisticile UE cu privire la femeile angajate în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), iar 24% dintre absolvenții TIC din România sunt femei,potrivit caietului de sarcini al țării.