Eurogrupul aprobă măsuri de restructurare a datoriei suverane a Greciei: dispar dobânzile variabile
După reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, Klaus Regling, șeful Mecanismului European de Stabilitate (MES), a declarat că procesul de implementare a măsurilor va începe în câteva săptămâni.
Datoria Greciei ar urma să fie restructurată pe termen scurt, facilitându-se plățile în perioada anilor 2030-2040, cu obiectivul reducerii datoriei suverane cu 20% din PIB până în anul 2060.
Dobânzile variabile vor fi eliminate, rămânând cele fixe, situație care va genera costuri suplimentare pe termen scurt, dar reducerea lor pe termen lung.
Grecia intenționează să efectueze teste pentru revenirea pe piețele de capital în primul semestru al anului 2017, având scopul de a redobândi accesul deplin în 2018, când va se va finaliza actualul program de reforme, a anunțat sâmbătă vicepremierul Yannis Dragasakis. Într-un articol de opinie publicat în revista Efimerida ton Syntakton, Dragasakis îndemna creditorii internaționali să ofere o evaluare pozitivă a reformelor aplicate de Grecia în cadrul programului de asistență financiară. Miniștrii de Finanțe din statele zonei euro, care se vor reuni luni, trebuie să transmită „un mesaj de speranță poporului grec și întregii Europe”, a afirmat Dragasakis.
„Singura opțiune posibilă luni este deschiderea drumului pentru decizii care să aducă mai aproape ținta convenită”, a subliniat vicepremierul Greciei, referindu-se la revenirea țării pe piețele de capital.
Pentru a efectua teste de reintrare pe piețe în 2017, Grecia trebuie inclusă în programul Băncii Centrale Europene privind achiziția de obligațiuni. În plus, este necesar un rezultat pozitiv al evaluării, a subliniat Dragasakis, reiterând cererea de restructurare a datoriilor.
Reprezentanții instituțiilor care monitorizează programul de asistență financiară destinat Greciei – Mecanismul European de Stabilitate (MES), Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană – s-au aflat la Atena acum două săptămâni, pentru discuții cu Guvernul Greciei pe tema reformelor în domeniul fiscal și în cel al muncii. Guvernul condus de socialistul Alexis Tsipras a promis continuarea discuțiilor la nivel tehnic pentru reevaluarea programului de asistență financiară internațională. În pofida promisiunilor electorale în sensul renunțării la austeritate, premierul Alexis Tsipras a semnat în 2015 un nou plan de asistență financiară, al treilea de la izbucnirea crizei financiare în Grecia în 2010. Acum, Guvernul de la Atena vrea finalizarea celei de-a doua evaluări, pentru a beneficia de o restructurare a datoriilor și a putea adera la programul BCE de cumpărare a obligațiunilor, decizii care ar putea permite reintrarea pe piețele economice până în 2018. Dar dezacordurile pe tema țintelor fiscale și reformele nepopulare în domeniul muncii constituie obstacole în negocieri. De asemenea, reformarea sectorului energetic va fi un element important în discuții.