„Revenirea Iuliei Timoșenko nu s-a aflat pe lista de solicitări a manifestanților din Piața Maidan. S-a cerut schimbarea întregului sistem de conducere a țării”, se arată într-o rezoluție adoptată la finalul manifestației din capitala Ucrainei.
Fostul premier Iulia Timoșenko, condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma semnării acordurilor în domeniul gazelor cu Rusia, a fost eliberată sâmbătă din spitalul penitenciarului de la Harkov, unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Eliberarea sa a avut loc după ce Parlamentul de la Kiev a aprobat, vineri, un proiect de lege care abroga articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoșenko.
După ce a fost eliberată, Timoșenko a venit în Piața Independenței din Kiev, unde s-a adresat manifestaților. Ea a declarat ulterior că ar putea candida la alegerile prezidențiale stabilite de Parlament pentru 25 mai.
Ucraina s-a confruntat săptămâna trecută cu violențe fără precedent, care au dus la schimbări pe scena politică de la Kiev. Președintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament după ce a părăsit Kievul în urma protestelor din capitală, iar Legislativul a desemnat un șef de stat interimar și a stabilit alegeri anticipate.
În replică, Ianukovici a calificat drept „lovitură de stat” evoluțiile de la Kiev și a anunțat că nu recunoaște deciziile Parlamentului. El s-ar fi refugiat în estul Ucrainei, însă presa rusă susține că nu există detalii cu privire la locul în care se află.
Potrivit ultimelor informații de la Ministerul Sănătății, 82 de persoane au fost ucise și alte 645, rănite, au solicitat îngrijiri medicale, iar 423 dintre acestea au fost spitalizate în urma violențelor care au început marți la Kiev.