Europa va ține LUMINA APRINSĂ în Ucraina și Moldova la iarnă. Ursula von der Leyen pleacă vineri la Kiev

Europa va ține LUMINA APRINSĂ în Ucraina și Moldova la iarnă. Ursula von der Leyen pleacă vineri la Kiev
Publicat: 19/09/2024, 21:04
Actualizat: 20/09/2024, 15:06

Europa va ajuta Ucraina să ţină „lumina aprinsă” în această iarnă cu ajutoare materiale şi financiare, ca urmare a distrugerii masive a centralelor electrice de către trupele ruse şi a avertismentului lansat joi de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), care este îngrijorată şi de situaţia din Republica Moldova, relatează AFP, promite Ursula von der Leyen. Uniunea Europeană va furniza încă 160 de milioane de euro ca ajutor umanitar şi infrastructuri energetice (panouri solare etc.), a spus ea, referindu-se la un pachet total de 2 miliarde de euro de la începutul invaziei ruse.

„Sistemul energetic ucrainean a supravieţuit ultimelor două ierni (…), dar iarna aceasta va fi de departe cel mai sever test al său de până acum”, a avertizat directorul general al AIE, Fatih Birol, în cadrul unui briefing de presă susţinut la Bruxelles împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ucrainenii vor avea căldură și curent la iarnă

Şefa executivului european se va deplasa vineri la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Prietenii noştri ucraineni au nevoie de ajutorul nostru pentru a menţine lumina aprinsă. Ucrainenii trebuie să rămână la căldură, a insistat ea.

Pierderi devaststoare ale Ucrainei în energie

În urma pierderii a „mai mult de două treimi” din capacitatea de producţie de electricitate a Ucrainei, Agenţia a recomandat, într-un raport publicat joi, o duzină de soluţii urgente pentru repararea centralelor avariate, distruse sau ocupate de Rusia.

Situaţia din Ucraina „constituie astăzi una dintre cele mai urgente probleme de securitate energetică din lume”, avertizează agenţia cu sediul la Paris.

În special, AIE îndeamnă ţările europene să accelereze „livrarea de echipamente şi piese de schimb” pentru repararea centralelor electrice şi să crească capacitatea de import de electricitate şi gaze din Uniunea Europeană.

Exporturile Ucrainei, vitale pentru supraviețuire

În ceea ce priveşte gazul, agenţia consideră că Slovacia, Ungaria şi Polonia ar trebui să colaboreze cu restul UE pentru a asigura sustenabilitatea „pe termen lung” a creşterilor de urgenţă ale capacităţii de export acordate după invazia rusă.

Protecție pentru antiaeriană pentru centrale

Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea de a consolida „securitatea fizică şi informatică a infrastructurilor critice”, în special prin instalarea unei protecţii anti-drone pe centralele electrice.

Aceasta este o prioritate pentru ucraineni: „În fiecare zi, infrastructurile noastre energetice sunt atacate (…) Dacă nu avem protecţie, nu va exista niciun sfârşit (…) Noi le reparăm, ei le distrug”, a declarat joi pentru AFP Olha Ponomarchuk, care se ocupă de relaţiile internaţionale în cadrul Ministerului ucrainean al Energiei.

Înainte de invazia rusă, Ucraina se baza pe energia nucleară pentru jumătate din electricitatea sa, pe centralele pe cărbune pentru 23% şi pe centralele pe gaz pentru 9%.

AIE estimează că va costa „aproximativ 30 de miliarde de dolari” repararea pagubelor şi modernizarea reţelei electrice.

Şi Moldova riscă să se încălzească cu lemne!

În plină iarnă, cererea de energie electrică în Ucraina ar putea creşte până la 18,5 gigawaţi (GW), potrivit AIE. Ar lipsi atunci o capacitate de producţie de 6 GW – echivalentul consumului Danemarcei la vârful cererii.

În plus, AIE se teme că sfârşitul anunţat al tranzitului de gaze ruseşti către Ucraina până la sfârşitul anului 2024 ar putea face ca Moldova să rămână în întuneric şi frig.

Deşi mica ţară nu este expusă bombardamentelor ruseşti precum Ucraina, ea depinde de Rusia pentru două treimi din alimentarea sa cu energie electrică, deoarece principala centrală electrică pe gaz care o alimentează este situată în regiunea separatistă moldoveană pro-rusă Transnistria.

Raportul notează că oprirea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina după 31 decembrie „creează o incertitudine semnificativă pentru livrările de gaze către regiunea Transnistria şi pentru securitatea electrică a Moldovei”.

România, singura soluție pentru moldoveni

La sfârşitul lunii august, Ucraina şi-a anunţat intenţia de a nu-şi reînnoi contractul cu Rusia până la 31 decembrie pentru a transporta gaz rusesc către Europa prin intermediul reţelei sale extinse de conducte.

O consolidare a interconexiunilor cu ţările europene „este esenţială pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei”, notează AIE. Construcţia unei a treia noi linii de înaltă tensiune între Moldova şi România a fost aprobată şi „ar trebui să fie operaţională în 2031”, după alte două linii planificate pentru 2025 şi 2027 (Vulcăneşti-Chişinău şi Bălţi-Suceava).

Dar pentru această iarnă, Moldova va depinde în principal de „generatoarele diesel şi stocurile de lemn de foc şi biocombustibili”.

Citiți și: UE anunță asistență energetică pentru UCRAINA, pe durata iernii /Ursula von der Leyen: „Facem sistemul energetic al Ucrainei mai rezilient”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”