Europarlamentarii interzic folosirea bateriilor cu mercur în jucării, ceasuri și telecomenzi
Parlamentul European a adoptat, joi, o revizuire a Directivei din 2006 prin care se interzice folosirea bateriilor tip pastilă cu conținut redus de mercur în jucării, ceasuri și telecomenzi, măsură ce ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.
Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piață a bateriilor și acumulatorilor, încorporați sau nu în aparate, care conțin mai mult de 0,0005% mercur. În schimb, bateriile tip pastilă cu un conținut de mercur de maxim 2% beneficiază de o derogare de la această interdicție. Cum ele sunt folosite mai ales pentru diverse jucării, ceasuri și telecomenzi, europarlamentarii au decis că această derogare se va încheia la 31 decembrie 2015. Totodată, ei au atras atenția că, de cele mai multe ori, europenii nu conștientizează faptul că trebuie să recicleze și acest tip de baterii.
Eurodeputații au decis ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016 pentru a nu fi aduse prea multe prejudicii producătorilor și întreprinderilor din domeniul reciclării.
De altfel, în spațiul comunitar au început deja să fie comercializate baterii tip pastilă fără mercur.
La textul de revizuire propus de Comisie, Parlamentul a introdus un amendament prin care li se cere statelor membre să se asigure că producătorii proiectează aparatele astfel încât deșeurile de baterii și acumulatori să poată fi înlăturate cu ușurință. În cazul în care acestea nu pot fi înlăturate de utilizator, autoritățile trebuie să se asigure că deșeurile de baterii și acumulatori pot fi înlăturate cu ușurință de profesioniști care sunt independenți de producător. Aparatele vor fi însoțite instrucțiuni referitoare la tipul bateriilor și al acumulatorilor încorporați, pentru ca cetățenii europeni să fie mai bine informați în legătură cu produsele de acest tip.
O altă modificare vizează bateriile cu cadmiu pentru uneltele electrice fără fir.
Directiva din 2006 interzice introducerea pe piață a bateriilor sau acumulatorilor portabili, încorporați sau nu în aparate, care conțin mai mult de 0,002% cadmiu. Există însă o derogare pentru sistemele de urgență și cele de alarmă, inclusiv pentru sistemele de iluminat în caz de urgență, echipamentul medical și uneltele electrice fără fir.
Propunerea de revizuire adoptată joi de PE limitează până la 31 decembrie 2015 derogarea pentru uneltele electrice fără fir.
Cei mai afectați vor fi producătorii din estul și centrul Europei.
În unelte electrice fără fir sunt folosite trei tipuri de baterii reîncărcabile sunt folosite în uneltele electrice fără fir: nickel-cadmiu (NiCd), nickel-metal hibrid (NiMH) și litiu-ion (Li-Ion).
Conform EPTA, în 2011, 40% din toate uneltele electrice au fost unelte electrice fără fir. Dintre aceste 40%, 70% au fost Li-Ion și 27% NiCd (doar 3% fiind NiMH).
Cotele sunt diferite în statele din Europa de Est, unde se estimează că va dura mai mult timp până când piața de cadmiu va dispărea complet. Un motiv este costul mai ridicat al bateriilor Li-Ion, în condițiile în care zona estică a UE puterea de cumpărare a populației este sub puterea de cumpărare din țările din vestul Europei.
În cadrul intervențiilor dinaintea votului, unii europarlamentari au avertizat că pe piața europeană există și unii fertilizatori folosiți în agricultură care conțin cadmiu.
Cadmiu și mercur sunt metale toxice care pot duce la apariția a diverse tipuri de cancer, potrivit mai multor studii de specialitate.
Cătălina Mihai, catalina.mihai@mediafax.ro