Prima pagină » Știri externe » Europenii, acuzați că vând Chinei tehnologii de supraveghere digitală! De necrezut cine din UE trădează!

Europenii, acuzați că vând Chinei tehnologii de supraveghere digitală! De necrezut cine din UE trădează!

Europenii, acuzați că vând Chinei tehnologii de supraveghere digitală! De necrezut cine din UE trădează!

Raport devastator publicat de Amnesty International, care arată că europenii  exportă tehnologie de supraveghere digitală în China, acolo unde Partidul Comunist folosește Big Brotherul pentru a controla populația.

În raportul Amnesty International sunt nominalizate trei companii: Axis (din Suedia), Noldus Information (Olanda) şi Idemia (Franţa).

China a primit tehnologie de recunoaștere facială și a emoțiilor

Tehnologiile trimise Chinei includ software de recunoaştere facială şi a emoţiilor. Autorii raportului Amnesty International au ajuns la concluzia că autorităţile chineze folosesc tehnologia inclusiv în regiunea Xinjiang, unde sunt închişi în lagăre circa un milion de etnici uiguri şi kazahi. De altfel, recunoaşterea facială, precum şi alte forme de supraveghere în masă sunt printre instrumentele de represiune utilizate de Partidul Comunist împotriva minorităților din Xinjiang.

Amnesty International susține că firmele în cauză nu şi-au îndeplinit obligaţiile de diligenţă referitoare la drepturile omului, în cadrul tranzacţiilor cu China. La rândul lor, companiile vizate au respins criticile. Noldus a argumentat că nu produce instrumente ilegale de supraveghere digitală şi că Amnesty International a refuzat oferta de a verifica software-ul şi modul în care acesta este utilizat. „Software-ul nostru nu poate fi folosit pentru supravegherea în masă şi nu reprezintă un pericol pentru drepturile omului”, arată reprezentanții firmei olandeze. Singurul punct de vedere al companiei Idemia este că nu vinde Chinei tehnologii de recunoaştere facială. În schimb, Axis a recunoscut că tehnologia sa, „la fel ca multe altele”, poate fi utilizată „în alte scopuri decât cele prevăzute”, însă a insistat că explică clar cum trebuie folosite soluţiile respective şi că respectă legislaţia naţională, internaţională şi a Uniunii Europene.

Totuși, Amnesty International arată și că UE nu reglementează suficient exporturile şi nu obligă firmele din domeniu să urmeze proceduri de diligenţă privind drepturile omului.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și