Eva Kaili nu mai este, oficial, vicepreședinte al Parlamentului European
Parlamentul European a decis marți să înceteze mandatul vicepreședintelui Eva Kaili. Decizia a fost aprobată cu 625 de voturi pentru, 1 împotrivă și 2 abțineri.
Votul a fost făcut în conformitate cu articolul 21 din Regulamentul de procedură al Parlamentului, ca urmare a investigațiilor făcute de procurorii belgieni.
„Procedura a fost declanșată printr-o decizie a Conferinței președinților (președintele PE și liderii grupurilor politice) de marți dimineață, care a aprobat acțiunea în unanimitate”, conform unui mesaj transmis de Parlamentul European.
Plenul PE va organiza o dezbatere marți, în jurul orei 16:30, cu privire la suspiciunile de corupție din Qatar și nevoia mai largă de transparență și responsabilitate în instituțiile europene și va vota o rezoluție pe această temă joi, în jurul prânzului.
Vicepreşedinta Parlamentului European, demisă de Roberta Metsola. Tatăl Evei Kaili a fost prins cu o valiză plină cu bani
Eurodeputata Eva Kaili, suspectată de autoritățile belgiene de corupţie, a fost demisă, pe 11 decembrie, de preşedinta PE, Roberta Metsola.
„Având în vedere investigaţiile judiciare în curs de desfăşurare de către autorităţile belgiene, preşedinta Metsola a decis să suspende cu efect imediat toate prerogativele, îndatoririle şi sarcinile care i-au fost delegate Evei Kaili în calitatea sa de vicepreşedinte al Parlamentului European”, a anunţat sâmbătă seara un purtător de cuvânt al Robertei Metsola, notează AFP.
Anterior, în cursul zilei, Roberta Metsola scrisese pe Twitter că: „Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei”.
„În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar să confirmăm faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare. Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, a afirmat Roberta Metsola.
Surse: Tatăl vicepreşedintei Parlamentului European, prins cu o valiză plină cu bani
Conform publicației L’Echo, în timpul perchezițiilor, la locuința lui Eva Kaili din Bruxelles au fost descoperite „mai multe pungi pline cu bancnote”.
Aceleași surse au precizat că tatăl Evei Kaili a fost prins cu o valiză plină cu bani.
Eva Kaili, reținută într-un dosar privind suspiciuni de corupţie în care ar fi implicat Qatar-ul
Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili (44 de ani) a fost arestată – vineri seara – la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, a declarat o sursă apropiată dosarului. Alte patru arestări și 16 percheziții au fost efectuate, vineri, la Bruxelles în cadrul unei ample anchete anticorupție a Parchetului Federal, relatează publicația belgiană 7sur7.
Eva Kaili a fost „arestată pentru a fi audiată„ de poliţie. A fost percheziționată locuința acesteia, iar Partidul Socialist grec PASOK a anunțat imediat excluderea ei din partid, potrivit Kathimerini. De asemenea, partenerul său a fost reținut dimineața. Amândoi sunt anchetați pentru corupție.
Eva Kaili a fost prezentatoare la o televiziune grească și este europarlamentar din 2014. Locuința sa a fost percheziționată vineri seara, târziu, ulterior fiind interogată de poliția belgiană. Această informație a fost confirmată de Procuratura Federală.
Eva Kaili este unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, iar singura modalitate de a aresta un parlamentar protejat de imunitate este să îl prinzi în flagrant delict.
„O țară din Golf încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanțiale”
La data de 1 noiembrie 2022, Kaili a transmis pe Twitter că s-a întâlnit cu Al Marri, ministrul Muncii din Qatar: „Acest oficial al UE salută angajamentul Qatarului de a continua reformele în domeniul muncii după Cupa Mondială din 2022 și îi dorește un turneu de succes”.
Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei, vineri dimineaţa, în acelaşi caz. Sunt persoane cu vârste de 67, 53, 51 și 35 de ani, de naționalitate italiană.
Este vorba despre fostul europarlamentar S&D, italianul Pier-Antonio Panzeri, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor, Luca Visentini, precum și un director de ONG și un asistent parlamentar european.
Perchezițiile au fost efectuate în mai multe municipalități din Bruxelles și în zonele învecinate, inclusiv în Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest și orașul Bruxelles.
Acestea au fost efectuate în cadrul unei anchete de amploare privind presupuse fapte de organizare criminală, corupție și spălare de bani, a declarat Parchetul Federal.
„Perchezițiile au permis anchetatorilor să rețină o sumă de aproximativ 600.000 de euro în numerar. De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice și telefoane mobile. Aceste elemente vor fi analizate în cadrul investigațiilor”, a precizat Procuratura Federală.
Potrivit Le Soir, această sumă a fost descoperită la domiciliul lui Pier-Antonio Panzeri, un fost europarlamentar social-democrat.
Anchetatorii anticorupție, care și-au început activitatea la jumătatea lunii iulie, „suspectează că o țară din Golf încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanțiale sau prin oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”, a precizat parchetul federal în răspunsul său.
Beneficiarii banilor, personalităţi care au „o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă” în cadrul Parlamentului European
Ancheta este condusă de un judecător de instrucţie de la Bruxelles. Procuratura nu menționează Qatar, dar mai multe surse bine informate au declarat pentru Le Soir că este vorba de emiratul care găzduiește în aceste zile Campionatul Mondial de Fotbal.
Dosarul ar viza încercările Qatarului de a demonstra că a făcut progrese în ceea ce privește drepturile omului și condițiile de muncă ale migranților după criticile dure privind sutele de decesele ale muncitorilor care au lucrat pentru a ridica stadioanele care găzduiesc Cupa Mondială de Fotbal, potrivit Le Soir.
În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia sunt personalităţi care au „o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă” în cadrul Parlamentului European.