Eva Kaili recunoaște implicarea sa în scandalul Qatargate (presă)
Eurodeputata elenă Eva Kaili, recent demisă din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, după ce a fost acuzată că ar fi implicată în scandalul privind o presupusă luare de mită care vizează Qatarul și Marocul, ar fi recunoscut că i-ar fi cerut tatălui să scoată de la domiciliu o sumă mare de bani în numerar.
Potrivit agenției EFE, citată de Agerpres, Kaili ar fi făcut mărturisirea în fața judecătorului belgian care instrumentează dosarul legat de scandalul Qatargate.
După cum a relatat marţi ziarul belgian Le Soir, care a avut acces la mandatul de arestare emis pe 9 decembrie de judecătorul de instrucţie, social-democrata elenă şi-a recunoscut parţial participarea la complot, „dat fiind că a dat instrucţiuni tatălui ei să ascundă banii’”.
De asemenea, Kaili ar mai fi spus că era la curent cu faptele soțului său, italianul Francesco Giorgi, dar și de legăturile sale cu fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, care este considerat ca fiind presupusul creier al scandalului. „Valizele cu bancnote treceau prin apartamentul lui”, notează Le Soir.
Agenţii l-au surprins pe tatăl lui Kaili într-un hotel din centrul cartierului european al Bruxellesului cu o valiză plină cu bani, împrejurare care le-a permis să acţioneze în ciuda imunităţii parlamentare de care se bucura politiciana elenă, fiind vorba de un flagrant delict.
Kaili, care este încarcerată din 9 decembrie în închisoarea Haren (de la periferia Bruxellesului), va compărea joi în faţa unui tribunal de corecţie de primă instanţă din Bruxelles, care va decide dacă eurodeputata va rămâne în închisoare sau dacă va fi eliberată, cu sau fără condiţii.
Eva Kaili, reținută într-un dosar privind suspiciuni de corupţie în care ar fi implicat Qatar-ul
Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili (44 de ani) a fost arestată la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, a declarat o sursă apropiată dosarului. Alte patru arestări și 16 percheziții au fost efectuate, vineri, la Bruxelles în cadrul unei ample anchete anticorupție a Parchetului Federal, relatează publicația belgiană 7sur7.
Eva Kaili a fost „arestată pentru a fi audiată„ de poliţie. A fost percheziționată locuința acesteia, iar Partidul Socialist grec PASOK a anunțat imediat excluderea ei din partid, potrivit Kathimerini. De asemenea, partenerul său a fost reținut dimineața. Amândoi sunt anchetați pentru corupție.
Eva Kaili a fost prezentatoare la o televiziune grească și este europarlamentar din 2014. Locuința sa a fost percheziționată vineri seara, târziu, ulterior fiind interogată de poliția belgiană. Această informație a fost confirmată de Procuratura Federală.
Eva Kaili este unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, iar singura modalitate de a aresta un parlamentar protejat de imunitate este să îl prinzi în flagrant delict.
„O țară din Golf încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanțiale”
La data de 1 noiembrie 2022, Kaili a transmis pe Twitter că s-a întâlnit cu Al Marri, ministrul Muncii din Qatar: „Acest oficial al UE salută angajamentul Qatarului de a continua reformele în domeniul muncii după Cupa Mondială din 2022 și îi dorește un turneu de succes”.
Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei, vineri dimineaţa, în acelaşi caz. Sunt persoane cu vârste de 67, 53, 51 și 35 de ani, de naționalitate italiană.
Este vorba despre fostul europarlamentar S&D, italianul Pier-Antonio Panzeri, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor, Luca Visentini, precum și un director de ONG și un asistent parlamentar european.
Perchezițiile au fost efectuate în mai multe municipalități din Bruxelles și în zonele învecinate, inclusiv în Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest și orașul Bruxelles.
Acestea au fost efectuate în cadrul unei anchete de amploare privind presupuse fapte de organizare criminală, corupție și spălare de bani, a declarat Parchetul Federal.
„Perchezițiile au permis anchetatorilor să rețină o sumă de aproximativ 600.000 de euro în numerar. De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice și telefoane mobile. Aceste elemente vor fi analizate în cadrul investigațiilor”, a precizat Procuratura Federală.
Potrivit Le Soir, această sumă a fost descoperită la domiciliul lui Pier-Antonio Panzeri, un fost europarlamentar social-democrat.
Anchetatorii anticorupție, care și-au început activitatea la jumătatea lunii iulie, „suspectează că o țară din Golf încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanțiale sau prin oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”, a precizat parchetul federal în răspunsul său.