Evacuări în Chile și Argentina din cauza unei posibile erupții a vulcanului Copahue
Autoritățile chiliene au decretat luni alertă roșie și evacuarea preventivă a peste 2.000 de persoane amenințate de o erupție a vulcanului Copahue, situat în sudul Anzilor, la frontiera cu Argentina, unde 800 de persoane se pregăteau, de asemenea, să își părăsească locuințele, relatează AFP.
„Au fost date instrucțiuni pentru lansarea unui plan de evacuare a populației care locuiește pe o rază de 25 de kilometri în jurul vulcanului Copahue” și aceasta pentru cel puțin două zile, a anunțat ministrul chilian de Interne, Andres Chadwick.
Această evacuare se referă la 2.240 de persoane care locuiesc în proximitatea acestui vulcan cu altitudinea de 2.965 de metri în regiunea Biobio, la aproximativ 500 de kilometri de Santiago de Chile.
Ministrul a precizat că s-ar putea să nu se producă nicio erupție sau aceasta să fie minoră, dar „toate indiciile tehnice arată că s-a declanșat un proces care ar putea conduce la o erupție”. Declanșarea alertei roșii este, prin urmare, „indispensabilă”, a precizat el.
De cealaltă parte a frontierei, autoritățile argentiniene se pregăteau să evacueze 800 de persoane, în provincia Neuquen (sud-vest).
„Suntem în alertă roșie și (s-a decis) evacuarea a 800 de locuitori din satul Caviahue-Copahue, situat la aproximativ 15 kilometri de vulcan”, a anunțat primarul localității, Oscar Mansegosa, pentru televiziunea de știri C5N.
Mansegosa a adăugat că locuitorii vor fi transportați la 70 de kilometri distanță, în adăposturi de urgență.
„Populația este liniștită. Avem un plan de evacuare și știm ce avem de făcut deoarece locuim la poalele unui vulcan”, a asigurat Mansegosa.
Ca măsură de precauție, satul va rămâne suv supravegherea forțelor de ordine pe durata evacuării.
În ultimele 48 de ore, activitatea seismică în zona vulcanului a crescut „în mod semnificativ”, potrivit ultimului raport al Serviciului național de geologie și mine din Chile.
În decembrie, autoritățile chiliene și argentiniene au lansat alerta după o intensificare a activității seismice care până la urmă s-a dovedit fără consecințe.