Evelin Banev, „regele COCAINEI” din Bulgaria, s-a predat autorităților. Condamnat în România pentru introducerea a 51 de kilograme de cocaină
This browser does not support the video element.
Evelin Banev, zis Brendo, supranumit „regele cocainei” din Bulgaria, s-a predat autorităților din Sofia, în cursul dimineții de luni, 24 iunie, a transmis Ministerul bulgar de Interne, potrivit AFP. În România, Banev a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare, pentru introducerea a 51 de kilograme de cocaină pe teritoriul țării.
Evelin Banev, cunoscut ca „regele cocainei” din Bulgaria, dat în urmărire internațională, s-a prezentat de bună-voie la închisoarea din Sofia și s-a predat autorităților, în dimineața de luni, 24 iunie.
Banev, zis și „Brendo” este unul dintre cei mai periculoși traficanți de droguri de mare risc din Europa. În 2017, autoritățile române l-au condamnat la 10 ani și șase luni de închisoare, după ce în aprilie 2012 a introdus 51 de kilograme de cocaină în țară.
Tot în 2017, „Brendo” s-a ales cu o condamnare de 20 de închisoare în Italia, pentru introducerea a 40 de tone de cocaină din America Latină pe teritoriul peninsulei, prin afiliere cu gruparea mafiotă Ndrangheta, din Calabria, Italia.
Momentul în care Evelin Banev se predă autorităților a fost surprins într-o filmare, în care sepoate vedea cum temutul traficant, în vârstă de 59 de ani, apare cu o șapcă pe cap și este însoțit de avocatul său, Petar Zafirov, în timp ce se îndreaptă spre penitenciarul din Sofia.
„Banev se predă pentru a executa pedeapsa pronunţată împotriva lui”, a explicat Zafirov.
În Bulgaria Evelin Banev a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, în 2013, pentru implicarea într-o rețea de spălare a banilor. În 2018, Curtea Supremă a Bulgariei i-a redus sentința la șase ani.
Brendo a reușit să evite închisoare, după ce a fugit din Bulgaria.
Cine este Evelin Banev zis și „Brendo”, supranumit regele cocainei
În România Evelin Banev Nicolov a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în iunie 2014, alături de un complice, pentru introducerea pe teritoriul României a 51 kilograme de cocaină. Cei doi au fost acuzați și judecați pentru trafic ilicit internațional de droguri de mare risc și trafic ilicit de droguri de mare risc (întreaga poveste AICI).
Investigațiile în acest caz au fost declanșate la 12 octombrie 2011, ca urmare a sesizării din oficiu a Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog cu privire la faptul că mai multe persoane, neidentificate la momentul sesizării, ar fi implicate în traficarea unor cantități mari de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe ruta America de Sud – România – țări din Europa de Vest. Pe numele celor doi inculpați, care se sustrăgeau urmăririi penale, au fost emise mandate europene de arestare preventivă în 5 februarie 2013.
CITEȘTE ȘI: