Prima pagină » Știri externe » Excedentul comercial al Chinei este pe cale să atingă 1.000 DE MILIARDE de dolari în 2024

Excedentul comercial al Chinei este pe cale să atingă 1.000 DE MILIARDE de dolari în 2024

Excedentul comercial al Chinei este pe cale să atingă 1.000 DE MILIARDE de dolari în 2024

Excedentul comercial al Chinei este pe cale să atingă un nou record în acest an. Diferența dintre exporturile și importurile Chinei va ajunge la aproape 1.000 de miliarde de dolari în 2024 dacă va continua să crească în ritmul înregistrat în ianuarie-octombrie.

În primele zece luni din 2024, excedentul din comerțul de bunuri a crescut la 785 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 16% față de 2023, potrivit calculelor Bloomberg.

Cifrele din octombrie indică al treilea cel mai mare excedent din istorie, puțin sub recordul înregistrat în iunie.

Cele mai recente date arată că excedentul din relația comercială cu SUA a crescut cu 4,4% până acum în acest an față de aceeași perioadă a anului trecut, cel cu Uniunea Europeană cu 9,6% și cel cu cele zece națiuni din ASEAN cu aproape 36%.

În prezent, China are un excedent comercial cu aproape 170 de țări, cel mai mare număr din 2021.

China a ales să se bazeze mai mult pe exporturi pentru a compensa slaba cerere internă, pe care Beijingul a încercat recent să o remedieze prin injectarea de stimulente în economie.

În ultimii ani, companiile din China și-au îmbunătățit performanța în ceea ce privește exporturile. În schimb, încetinirea economiei, electrificarea în creștere și înlocuirea bunurilor fabricate în străinătate cu alternative fabricate local suprimă cererea de importuri.

Situația din ce în ce mai dezechilibrată a generat reacții din partea unui număr tot mai mare de țări. Este probabil ca noua Administrație Trump să impună taxe vamale care ar reduce fluxul de exporturi către SUA. Mai multe țări din America de Sud și Europa au impus deja taxe vamale pe anumite bunuri chinezești cum ar fi oțelul și vehiculele electrice.

În același timp, companiile străine retrag bani din China, iar pasivele investițiilor străine directe au scăzut în primele nouă luni ale anului. În cazul în care scăderea continuă și pe parcursul restului anului, ar fi prima dată când investițiile străine directe intră în teritoriu negativ după 1990.

Ca răspuns, Consiliul de Stat al Chinei a anunțat că va spori sprijinul financiar pentru industrii pentru a promova o creștere stabilă a comerțului exterior, pentru a stimula dezvoltarea economică și pentru a stabiliza angajările.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și