Prima pagină » Știri externe » Excluderea lui Berlusconi, sfârșitul unui ere politice și un „epilog amar” pentru Il Cavaliere

Excluderea lui Berlusconi, sfârșitul unui ere politice și un „epilog amar” pentru Il Cavaliere

Excluderea lui Berlusconi, sfârșitul unui ere politice și un
Excluderea lui Silvio Berlusconi miercuri din Parlament marchează sfârșitul unei perioade politice de 20 de ani și reprezintă un "epilog amar" pentru Il Cavaliere, scriu joi editorialiști în presa italiană, relatează AFP.

Excluderea lui Silvio Berlusconi miercuri din Parlament marchează sfârșitul unei perioade politice de 20 de ani și reprezintă un „epilog amar” pentru Il Cavaliere, scriu joi editorialiști în presa italiană, relatează AFP.

„Am preferat cu toții alt epilog, mai puțin amar, pentru noi și demnitatea noastră națională, pentru imaginea noastră în străinătate”, scrie Stefano Folli în Il Sole 24-Ore, cotidianul mediilor financiare.

„Nu există vreo îndoială că ziua de ieri (miercuri) marchează sfârșitul unei perioade care a durat aproximativ 20 de ani și al cărei protagonist principal, cu bune și cu rele, a fost omlul a cărui excludere a fost decretată ieri de către Senat”, adaugă Folli.

Votul de miercuri, care îl face ineligibil pentru o perioadă de șase ani pe Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, este rezultatul unei legi menite să asaneze viața politică, prevăzând excluderea oricărui ales condamnat la mai mult de doi ani de închisoare. Il Cavaliere a fost condamnat la patru ani de închisoare, dintre care trei au fost anulați printr-o amnistie, în procesul Mediaset.

Această excludere „confirmă blestemul italian, care pare să facă imposibilă încheierea unei ere politice fără traumatism și fără ură”, scrie Corriere della Sera, referindu-se la retragerea lui Bettino Craxi din politică, în protestele adversarilor, și la exilul său în Tunisia.

„Numeroși adversari ai lui Berlusconi sunt responsabili de acest sfârșit (…), dar o responsabilitate puternică îi revine lui-țnsuși”, continuă publicația.

„El poate să considere oricât de nedreaptă vrea condamnarea pentru fraudă fiscală (…), dar este evident că ea este incompatibilă cu o funcție publică”, adaugă cotidianul, care-i reproșează că nu le-a oferit alegătorilor săi „un proiect care să vizeze să țină unită (mișcarea de) centru-dreapta”, dar că le-a cerut, în schimb, „a n-a bătălie pretoriană în apărarea șefului”.

Ziarul de stânga La Repubblica își exprimă, în schimb, satisfacția față de faptul că „inclusiv în Italia și inclusiv pentru un lider politic, și anume unul dintre cei mai puternici oameni din ultimii 20 de ani, sunt în sfârșit valabile regulile democratice ale statului de drept, iar legea se dovedește egală pentru toți”.

„Nu înseamnă neapărat că declinul lui Berlusconi corespunde sfârșitului său politic”, subliniază La Stampa.

„Însă excluderea sa din Parlament îl plasează într-o situație precară (…), iar dacă nu acesta este sfârșitul său (politic), este clar începutul unui declin care ar putea să fie rapid”, conchide ziarul.

Citește și