Excluderea unui partid din cursa electorală din R. Moldova naște controverse. Reacția ambasadei SUA
Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova s-a declarat îngrijorată în legătură cu respectarea legii. „Deși nu suntem la curent cu toate dovezile luate în considerare de Curtea de Apel în cazul dat, suntem extrem de îngrijorați de respectarea supremației legii și asigurarea unui proces electoral democratic și corect”, se arată într-un comunicat al ambasadei.
Președintele Asociației Justiție și Dreptate, Ion Dron, a declarat că din punct de vedere juridic, autoritățile au acționat corect. „Cred că scena politică din R.Moldova a scăpat de un Ostap Bender. Eu nu văd probleme în aspectele procedurale pe care s-au bazat autoritățile. Legislația interzice finanțarea partidelor din exterior și autoritățile trebuiau să acționeze. Problema ar fi în cazul în care autoritățile ar fi acționat la inițiativa unui lider”, a declarat juristul, citat de IPN.
Fostul ministru adjunct de Externe, Valeriu Ostalep, consideră că atât excluderea din cursa electorală a lui Renato Usatîi, cât și perchezițiile la domiciliile activiștilor „Antifa”, nu reprezintă altceva decât o manipulare a electoratului de către partidele aflate la guvernare. „Deși nu am văzut documentul care îl incriminează pe Usatîi, pentru mine este clar că este o manipulare sută la sută”, a declarat Ostalep.
Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, a salutat excluderea din cursa electorală a formațiunii care l-a inclus în listă pe Renato Usatîi. „Sunt categoric nemulțumit că autoritățile au permis lansarea în politica moldovenească a acestui personaj dubios, care a încălcat toate normele etice și morale. Am întâlnit foarte mulți cetățeni, care erau de-a dreptul stupefiați de faptul că autoritățile nu iau măsuri cu Usatîi. De această dată mă asociez cu organele de drept, cu clasa politică și cu cetățenii. Nu înțeleg de ce se face atâta zarvă și sunt învinuite de implicare partidele de la guvernare, deoarece electoratul lui Usatîi nu va vota pentru ele, voturile se vor duce la partidele din opoziție”, a declarat Cibotaru.
Pe de altă parte, analistul politic Alexei Tulbure s-a arătat indignat de excluderea Partidului Patria. „Autoritățile au procedat în stilul anilor ’30. Este imposibil ca timp de o oră să studiezi un dosar de peste 600 de pagini, după cum pretind cei de la CEC (Comisia Electorală Centrală). Partidul Patria, pur și simplu, a fost pedepsit selectiv. De ce n-a fost scos din campania electorala și Partidul Democrat? Ultimele două concerte din Piața Marii Adunări Naționale, care costă fabulos, reprezintă un temei foarte serios pentru excluderea acestei formațiuni din cursa pentru parlamentare”, a spus Tulbure.
Analistul politic Roman Mihăeș a declarat că Renato Usatîi a picat prostește cu câteva milioane, după ce au fost puse în joc sute de milioane. „Probabil ca l-au dus în eroare contabilii. Dar a fost comisă o încălcare a legii și a trebuit să raspundă pentru aceasta”, a subliniat Mihăeș.
Expertul în drept internațional Vitalie Gămurari, a declarat că acest caz trebuie să devină un precedent pentru R.Moldova. „Acest caz trebuie să devină un exemplu și pentru alții, că în acest stat sunt niște reguli care trebuie respectate”, a conchis expertul.
Directorul IMAS, Doru Petruți, a lăudat instituțiile statului pentru că au reușit să prevină lucruri grave. „Toate acțiunile de astăzi ar trebui privite într-un context mai larg (…). Am văzut multe descinderi, foarte multe intervenții ale instituțiilor de forță și cred că ar trebui să avem încredere în discernământul lor dar și în faptul că aceste instituții știu mai bine cum să prevină unele acțiuni ce țin de derularea alegerilor din 30 noiembrie”, a declarat el.
Referindu-se la impactul electoral al acestei măsuri, directorul institutului de sondare a opiniei publice consideră că electoratul Partidului Patria s-ar putea îndrepta către socialiști sau comuniști. „După excluderea acestui partid am ajuns într-o situație inedită, pe lângă indeciși se adaugă și aceste 10-12 procente pe care ar fi putut să le acumuleze Partidul Patria. Votanții acestui partid sunt acum un pic buimăciți, dezamăgiți. Unii ar putea merge cu PSRM, alții s-ar putea întoarce la PCRM, iar o parte ar putea lua o decizie abia în ziua alegerilor”, afirmă el.
Curtea de Apel Chișinău a decis joi excluderea din cursa pentru scrutinul parlamentar de duminică a Partidului Patria, care îl avea drept cap de listă pe controversatul om de afaceri Renato Usatîi, acuzat că a folosit în campanie bani proveniți din străinătate. Hotărârea Curții de Apel poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, iar aceasta poate pronunța o decizie definitivă cel mai probabil până vineri seara. Avocații lui Renato Usatîi au anunțat deja că vor ataca decizia instanței.