EXCLUSIV. Descoperire-record de deșeuri toxice, în Malaysia. ANPM: Autoritățile nu au dovedit fără dubiu că cele 110 de containere aparțin unei companii din România

EXCLUSIV. Descoperire-record de deșeuri toxice, în Malaysia. ANPM: Autoritățile nu au dovedit fără dubiu că cele 110 de containere aparțin unei companii din România
Deșeurile au fost găsite abandonate într-un port din Malaysia / Sursa: Bernama - channelnewsasia.com
Publicat: 22/07/2020, 16:05
Actualizat: 22/07/2020, 16:17

Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu a primit din partea autorităților din Malaysia informații și documente din care să rezulte fără dubiu că depozitul ilegal de deșeuri periculoase descoperit recent, atribuit României de oficialii citați de presa internațională, aparține unei companii românești. Răspunsul a a fost transmis vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, în numele președintelui, la solicitarea Gândul.ro.

Autoritățile din Malaysia au anunțat, în urmă cu trei zile, că au descoperit, luna trecută, 110 containere cu deșeuri toxice de metale grele care ar proveni din România și care au fost abandonate într-un port malaisian în drum spre șara de destinație, Indonezia. Depozitul ilegal de deșeuri toxice este considerat cel mai mare descoperit în istoria Malaysiei, așa cum a anunțat agenția națională de presă Bernama, preluată de Reuters.

Ministrul Mediului și Apelor din Malaysia, Tuan Ibrahim Tuan Man, a declarat că 1.864 de tone de praf de la cuptoarele cu arc electric (EAFD), un produs secundar provenit din industria producătoare de oțel și care conține metale grele precum zinc, cadmiu și plumb, au fost găsite abandonate în portul Pelepas din statul sudic Johor.

Potrivit minsitrului, acest produs este considerat deșeu toxic conform Convenției de la Basel.

„Descoperirea depozitului de praf de la cuptoarele cu arc electric, în tranzit în Malaysia, cu destinația Indonezia, este cea mai mare cantitate de acest gen din istoria Malaysiei”, a declarat Tuan Ibrahim Tuan Man, citat de Reuters. El a precizat că Departamentul de Mediu din Malaysia nu a avizat și nu a primit notificări din partea exportatorului de deșeuri pentru a tranzita țara.

Potrivit sursei citate, autoritățile au contactat responsabilii din România pentru alicarea Convenției de la Basel pentru a repatria containerele și au contactat reprezentanții Interpol pentru investigații suplimentare.

România, notificată oficial să transporte deșeurile către o instalație de tratare

Autoritatea responsabilă de aplicarea Convenției de la Basel în România, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, a transmis, la solicitarea Gândul.ro, că autoritățile din Malayasia au contactat instituția, dar nu au putut demonstra, până în prezent, că deșeurile provin din România.

„În data de 15 iunie a.c. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a primit prin email o adresă din partea Departamentului de Mediu din Malaysia, considerată „notificare de trafic ilegal în conformitate cu art. 9 din Convenția Basel”. Prin această notificare ne anunța că în Malaysia sunt stocate 110 containere care conțin praf de la cuptoarele cu arc electric, transportate inițial către Indonezia, dar abandonate în Malaysia. Conform legislației malaiziene, materialul respectiv este considerat deșeu periculos, pentru care nu au fost întocmite toate formalitățile necesare. Ca urmare, se solicită autorităților din România să întocmească formalitățile necesare pentru ca materialul să fie transportat către o instalație de tratare”, a transmis vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, în numele președintelui, la solicitarea Gândul.ro.

„Agenția Națională pentru Protecția Mediului a solicitat documente și informații din care să rezulte statutul mărfii (concentrat de zinc sau deșeu), precum și expeditorul/proprietarul acesteia. Având în vedere că Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu a primit informații și documente din care să rezulte fără dubiu că cele 110 containere conțin deșeuri și aparțin unei companii din România, la acest moment nu suntem în măsură să luăm nicio decizie conform prevederilor Convențiai Basel și ale Regulamentului 1013/2006 privind transferul transfrontalier de deșeuri”, a comunicat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Potrivit oficialului, ANPM este într-o permanentă comunicare/legătură cu autoritățile de control pe acest subiect pentru a clarifica toate aspectele.

Convenția de la Basel privind controlul transporturilor transfrontaliere de deșeuri periculoase și al eliminării acestora este cel mai cuprinzător acord global de mediu privind deșeurile periculoase și alte deșeuri. Scopul său este de a proteja sănătatea umană și mediul înconjurător de efectele adverse care rezultă din generarea, transportul transfrontalier (transbordarea frontierelor) și gestionarea deșeurilor periculoase și a altor deșeuri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?