Prima pagină » Știri externe » EXCLUSIV. Descoperire-record de deșeuri toxice, în Malaysia. ANPM: Autoritățile nu au dovedit fără dubiu că cele 110 de containere aparțin unei companii din România

EXCLUSIV. Descoperire-record de deșeuri toxice, în Malaysia. ANPM: Autoritățile nu au dovedit fără dubiu că cele 110 de containere aparțin unei companii din România

EXCLUSIV. Descoperire-record de deșeuri toxice, în Malaysia. ANPM: Autoritățile nu au dovedit fără dubiu că cele 110 de containere aparțin unei companii din România
Deșeurile au fost găsite abandonate într-un port din Malaysia / Sursa: Bernama - channelnewsasia.com

Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu a primit din partea autorităților din Malaysia informații și documente din care să rezulte fără dubiu că depozitul ilegal de deșeuri periculoase descoperit recent, atribuit României de oficialii citați de presa internațională, aparține unei companii românești. Răspunsul a a fost transmis vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, în numele președintelui, la solicitarea Gândul.ro.

Autoritățile din Malaysia au anunțat, în urmă cu trei zile, că au descoperit, luna trecută, 110 containere cu deșeuri toxice de metale grele care ar proveni din România și care au fost abandonate într-un port malaisian în drum spre șara de destinație, Indonezia. Depozitul ilegal de deșeuri toxice este considerat cel mai mare descoperit în istoria Malaysiei, așa cum a anunțat agenția națională de presă Bernama, preluată de Reuters.

Ministrul Mediului și Apelor din Malaysia, Tuan Ibrahim Tuan Man, a declarat că 1.864 de tone de praf de la cuptoarele cu arc electric (EAFD), un produs secundar provenit din industria producătoare de oțel și care conține metale grele precum zinc, cadmiu și plumb, au fost găsite abandonate în portul Pelepas din statul sudic Johor.

Potrivit minsitrului, acest produs este considerat deșeu toxic conform Convenției de la Basel.

„Descoperirea depozitului de praf de la cuptoarele cu arc electric, în tranzit în Malaysia, cu destinația Indonezia, este cea mai mare cantitate de acest gen din istoria Malaysiei”, a declarat Tuan Ibrahim Tuan Man, citat de Reuters. El a precizat că Departamentul de Mediu din Malaysia nu a avizat și nu a primit notificări din partea exportatorului de deșeuri pentru a tranzita țara.

Potrivit sursei citate, autoritățile au contactat responsabilii din România pentru alicarea Convenției de la Basel pentru a repatria containerele și au contactat reprezentanții Interpol pentru investigații suplimentare.

România, notificată oficial să transporte deșeurile către o instalație de tratare

Autoritatea responsabilă de aplicarea Convenției de la Basel în România, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, a transmis, la solicitarea Gândul.ro, că autoritățile din Malayasia au contactat instituția, dar nu au putut demonstra, până în prezent, că deșeurile provin din România.

„În data de 15 iunie a.c. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a primit prin email o adresă din partea Departamentului de Mediu din Malaysia, considerată „notificare de trafic ilegal în conformitate cu art. 9 din Convenția Basel”. Prin această notificare ne anunța că în Malaysia sunt stocate 110 containere care conțin praf de la cuptoarele cu arc electric, transportate inițial către Indonezia, dar abandonate în Malaysia. Conform legislației malaiziene, materialul respectiv este considerat deșeu periculos, pentru care nu au fost întocmite toate formalitățile necesare. Ca urmare, se solicită autorităților din România să întocmească formalitățile necesare pentru ca materialul să fie transportat către o instalație de tratare”, a transmis vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, în numele președintelui, la solicitarea Gândul.ro.

„Agenția Națională pentru Protecția Mediului a solicitat documente și informații din care să rezulte statutul mărfii (concentrat de zinc sau deșeu), precum și expeditorul/proprietarul acesteia. Având în vedere că Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu a primit informații și documente din care să rezulte fără dubiu că cele 110 containere conțin deșeuri și aparțin unei companii din România, la acest moment nu suntem în măsură să luăm nicio decizie conform prevederilor Convențiai Basel și ale Regulamentului 1013/2006 privind transferul transfrontalier de deșeuri”, a comunicat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Potrivit oficialului, ANPM este într-o permanentă comunicare/legătură cu autoritățile de control pe acest subiect pentru a clarifica toate aspectele.

Convenția de la Basel privind controlul transporturilor transfrontaliere de deșeuri periculoase și al eliminării acestora este cel mai cuprinzător acord global de mediu privind deșeurile periculoase și alte deșeuri. Scopul său este de a proteja sănătatea umană și mediul înconjurător de efectele adverse care rezultă din generarea, transportul transfrontalier (transbordarea frontierelor) și gestionarea deșeurilor periculoase și a altor deșeuri.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și