EXCLUSIV | Filmările atacului cu drone, de luni dimineață, de la granița României. Ce au reclamat ucrainenii și ce au constatat, de fapt, românii
This browser does not support the video element.
Poliția Română de Frontieră a primit misiunea să patruleze, luni dimineața, încă de la ora 4:00, iar imaginile video obținute de Gândul surprind momentul primului atac, cel de la ora 4:15. Mobilizarea polițiștilor de la granița României a fost dispusă după ce anunțul în ceea ce privește atacul a fost publicat pe un grup de Telegram care furnizează, de regulă, informații credibile cu privire la mișcările de trupe din Ucraina. Pe acest grup s-a vehiculat că o dronă s-ar fi prăbușit pe teritoriu României, ceea ce a pus autoritățile în alertă.
Conform informațiile obținute de Gândul, de la surse din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, căutările dronei care ar fi căzut pe teritoriul României au durat până după prânz, mai exact în jur de 8 ore, vizând, cu precădere, zona indicată de partea ucraineană ca fiind malul românesc pe care s-a prăbușit drona. Ulterior, căutările au fost extinse.
„Epicentrul” a fost zona Plauru, un sat din România, amplasat între comuna Ceatalchioi și Pardina, în partea de nord a județului Tulcea.
Imaginile difuzare în exclusivitate de Gândul au fost filmate de pe teritoriul României, de pe malul românesc al brațului Chilia – în timpul primului atac, de la ora 4:15 – și din acestea reiese că artileria ucraineană a ripostat și le-a doborât.
Din informațiile Gândul, au fost mai multe explozii – unele surprinse în filmare – dar niciuna atât de aproape de granița cu România, astfel că probabilitatea ca ele să cadă pe teritoriul românesc este foarte scăzută.
Reacția oficială a României
Ministerul Apărării Naționale a infirmat în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României, luni, în jurul prânzului. Reamintim că marți este cea de-a 559-a zi de la debutul războiul din Ucraina.
„Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, au subliniat oficialii Armatei Române.
Conform comunicatului transmis, Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.
„Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, au conchis oficialii MapN.
„Este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă”
Reacția MApN a venit după ce Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, anunțase, într-o postare pe Facebook, „bombardarea” României de către Federația Rusă.
„În timpul atacului masiv de astăzi al Rusiei în zona portului Izmail, drone ruseşti au căzut şi au explodat pe teritoriul României. Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci şi pentru securitatea ţărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”, a transmis Oleg Nikolenko.
CITIȚI ȘI: