Iulian Chifu, analist de politică externă și președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București – a făcut pentru Gândul o analiză a celor trei zile de război în Israel. Acesta susține că, în lumina desfășurării evenimentelor, Hamasul face jocurile altcuiva, în condițiile în care știa foarte bine că nu are cum să ducă un asemenea război și că nu poate ocupa Israelul.
Interlocutorul Gândul mărturisește că evenimentele acestor zile redeschid și o altă discuție dureroasă, respectiv cea a războaielor prelungite – „forever war” – despre care Iulian Chifu susține că nu duc, în final, decât la acumulare de tensiuni și la gesturi inacceptabile și intolerabile.
„Avem de-a face cu un atac al Hamas, cu incursiune terestră, maritimă, aeriană, atac masiv cu rachete. Este fără precedent, nu există chestia asta din 1848. Au existat atacuri teroriste, au existat incursiuni cu răpiri, dar este prima oară când se întâmplă așa ceva.
Nu se justifică după nicio strategie, după nicio chestiune a lumii, așa ceva este de neconceput, pentru că și Hamasul știa foarte bine că nu are cum să ducă un asemenea război, că nu poate ocupa Israelul, nu poate determina palestinienii din Israel și respectiv din Cisiordania – din tabere sau din Nord, de peste tot – sau țările arabe să determine un război. Și în consecință, nu se justifică!”
Analistul de politică externă recunoaște că acțiunea Hamas – agresivă și cu componente teroriste – aruncă în aer și subminează, pe de o parte cauza palestinienilor, iar pe ade altă parte Acordurile Abraham, între statele arabe și Israel, care se negociază în această perioadă de către americani.
„Concluzia mea, pe toată această evoluție, este faptul că Hamas face jocurile altcuiva, fără să-și dea seama sau acceptând acest lucru. Iar cauza palestinienilor a fost fundamental subminată de Hamas, că să zicem că ar fi făcut o chestiune, sacrificându-se pe sine, pentru a aduce în prim plan și a salva cauza palestiniană.
Ei bine, și cauza palestinană este aruncată în aer, când faci o acțiune de această factură, agresivă și cu componente teroriste, vezi răpire ostatici și scuturi umane. În momentul respectiv, automat te descalifici și își iei peste tot amprenta de organizație teroristă.
Hamasul este cunoscută în Israel, Statele unite și unele state ale UE, ca organizație teroristă. Deci, nu mai ai nici legitimitate și arunci în aer cauza palestiniană. Cine ar putea astăzi, de exemplu, să îndemne la o variantă cumpănită de restrângere și de intervenție în Gaza, acum, după ce s-a întâmplat și ce se întâmplă încă în Israel.”
Iulian Chifu susține că, până în momentul de față, oficial nu există nicio probă care să incrimineze implicarea directă a Iranului în acțiunea teroristă a Hamasului.
Analistul de politică externă recunoaște însă că nu există fum fără foc, precizând că Iranul este primul care încearcă să profite de pe urma acestei situații, urmat apoi de Federația Rusă, care speculează momentul și lansează deja ideea „iată ce se întâmplă cu Israelul când trădează Rusia.”
„Nu există în momentul de față nicio probă, o spun și Statele Unite, Departamentul de Stat și toate autoritățile. Singurul, președintele Israelului a făcut referire la Iranul din spate. Sigur, indirect, putem vorbi despre înarmarea Hamasului, despre susținerea financiară, despre o întânire sau două care ar fi avut loc în Beirut – una chiar cu ministrul de Externe iranian – și în care gărzile revoluționare, împreună cu Hezbollahul și cu Hamasul, s-ar fi reunit și ar fi discutat, inclusiv i-ar fi ajutat la planificare.
Probabil că nu există fum fără foc. Este posibil să fi existat așa ceva în zona de intelligence, o fi fost cunoscută, dar asta nu înseamnă o implicare directă, ci mai degrabă indirectă, ceea ce nu exclude responsabilitățle aferente și mai ales faptul că Iranul este primul care încearcă să profite.
Al doilea, evident, fiind Federația Rusă, care a început să lanseze imediat – pe o parte a canalelor sale de dezinformare – ideea că iată ce se întâmplă cu Israelul când trădează Rusia. O formulă din aceasta în care este vorba, mai degrabă, de a profita decât de a fi parte în vreun fel la acest atac, fie și prin consimțirea unei asemenea operațiuni.”
În ceea ce privește ideea vehiculată în spațiul public – cea a eșecului Serviciilor secrete din Israel în a preveni atacul major cu rachete al organizației islamiste Hamas – interlocutorul Gândul mărturisește că Iron Dome – sistemul de apărare aeriană, cu o rată de interceptare de aproximativ 90%, potrivit armatei israeliene – a funcționat în situația de față.
Analistul a punctat însă că, pe o asemenea cadență, capacitatea de interceptare este una foarte redusă.
„Gândiți-vă că Hamasul susține că a dat 5000 de rachete. A dat vreo 2500, din câte înțeleg. Pe o asemenea cadență, capacitatea de interceptare este foarte redusă. Iron Dome a funcționat. S-a văzut, de altfel, deasupra marilor orașe, singurele care n-au fost interceptate au fost rachetele care mergeau în zone care nu puteau să afecteze ceva. De pe altă parte, această cantitate enormă a făcut ca în jurul Fâșiei Gaza capacitatea de reacție să fie mai redusă. Înțeleg că Iron Dome a funcționat foarte bine.
Apoi, a fost celălalt atac din subsidiar, de altă natură. Ați văzut foarte bine, s-a intrat cu câteva mii de luptători estimativ, care au intrat și au început să ucidă, iată la un festival, pe stradă, au intrat în casele oamenilor. Au fost din start ucidere sau luare de ostatici, astea au fost țintele inițiale. Or, un asemenea măcel nu are cum să aibă vreo motivație.
A eșuat, nu a eșuat (Serviciile de informații – n.r.) sigur că o asemenea operațiune poate să fie susținută de faliile care există în Israel între diferitele structuri politice, mai ales prin asocierea lui Netanyahu și a Likudului, cu partide de extremă dreaptă și ultraortodoxe, mai ales de când liderii acestor părți au preluat o anumită zonă de control și de responsabilitate în zona apărării interne, securitate.
Acest lucru, împreună cu atacul asupra justiției – ați văzut Legile Justiției și tentativa de a limita reponsabilitățile Curții Supreme de Justiție – lucrul acesta, evident, că a deranjat. Și o spun în cunoștință de cauză. Acum o lună am fost la o conferință antiterorism, în care m-am întâlnit cu toți liderii israelieni din structurile de forță și acolo nemulțumirea era generală asupra acestui fapt și pentru că el garantează, de altfel, neexpunerea israelienilor în fața Curților Internaționale de Justiție. Asta este garanția justiției.”
Iulian Chifu a readus în discuție și tema războiul lung, continuu, despre care susține că este fără soluții, cu soluții impuse sau cu tentativa de a forța unele lucruri.
„Cât timp există o soluție, o speranță este un pas înainte. În momentul în care acest lucru a dispărut, lucrurile sunt mult mai complicate și se poate recurge la gesturi necugetate. În orice caz, în momentul de față, Hamasul a dat o lovitură puternică și autorității palestiniene și în general cauzei palestiniene, pentru că ei în momentul de față sunt văduviți de argumente importante, care ar fi putut să joace un rol mult mai relevant pentru o soluție definitivă.
Nu ascund aici nici problema aceea – că de fapt aici sunt lecțiile învățate – a războaielor prelungite, lungi – «forever war» – le spun americanii, fără soluții sau cu soluții impuse la un moment dat sau cu tentativa de a forța niște lucruri, pentru că lucrurile acestea nu duc, în final, decât la acumulare de tensiuni și, iată, la gesturi de o factură absolut criticabilă și inacceptabilă la această oră”, a conchis Iulian Chifu, analist de politică externă.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că autoritățile vor întrerupe curentul electric și vor bloca intrarea alimentelor și a combustibilului ca parte a unui „asediu total” asupra Gaza ocupată de Hamas, potrivit informațiilor Al Jazeera.
„Am ordonat un asediu complet pe Fâșia Gaza. Nu va exista electricitate, mâncare, combustibil, totul este închis”, spune Gallant în urma unei evaluări la Comandamentul de Sud al IDF din Beersheba.
Riposta armatei israeliene la atacurile comise de grupurile militante palestiniene din Fâșia Gaza ”va modifica Orientul Mijlociu”, a avertizat luni premierul Benjamin Netanyahu.
”Ne aflăm în mijlocul unei campanii militare, abia am început, după ce am asistat la lucruri teribile și dificile. De acum înainte, organizația Hamas va trece printr-o perioadă teribilă. Poporul israelian este foarte puternic, iar reacția noastră va modifica Orientul Mijlociu”, a declarat premierul Netanyahu, potrivit unui comunicat publicat de Guvernul israelian.
Bilanțul persoanelor decedate în urma atacurilor comise de grupurile teroriste din Fâșia Gaza este de cel puțin 700 de morți, potrivit celor mai recente date oficiale.
Cel puțin 560 de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 2.900 au fost rănite în Fâșia Gaza, în urma bombardamentelor efectuate de armata israeliană ca ripostă la atacurile lansate de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.
Războiul „a fost impus statului Israel printr-un asalt terorist criminal din Fâșia Gaza” sâmbătă, se arată în comunicatul guvernului.
Premierul Benjamin Netanyahu a promis că țara „se va răzbuna cu putere” pentru atacul comis de militanții palestinieni.
Declarația de război a fost adoptată în conformitate cu articolul 40 din Legea fundamentală a Israelului, a precizat biroul de presă. Israelul nu are o constituție scrisă, dar cele 13 legi fundamentale ale sale îndeplinesc o funcție similară.
Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a precizat că Israelul va reuşi să îndepărteze această ameninţare, chiar dacă acest război va dura. De asemenea, oficialii israelieni sunt convinşi că teroriştii Hamas au avut ajutor ”masiv” din Iran.
”Situaţia este foarte serioasă. În ultimele 24- 36 de ore de cânt au început atacul am încercat să restabilim controlul pe teren la graniţa cu Fâşia Gaza. Sunt în continuare trei zone în care armata israeliană luptă cu teroriştii. În celelalte 22 de locaţii am reuşit să restabilim ordinea. Vedem cât de atroce şi sălbatic a fost acest atac.
Familii întregi au fost sechestrate. Civilii au fost ucişi. Sunt mame care au fost luate cu copiii lor şi târâte în Fâşia Gaza. Sunt atrocităţi pe care doar în Daesh le vedem”, a declarat, duminică, la Antena 3, ambasadorul din Irsrael în România, Reuven Azar.
”Se pare că ceea ce Hamas vrea acum este să se ajungă în situaţia în care întreaga lume arabă să atace Israelul. Nu credem că se va întâmpla acest lucru” a adăugat ambasadorul Israelului în România.
Acesta a precizat că ”Israelul nu va permite acestor forţe să distrugă statul.”
”Ne vom apăra. Poate dura, dar sunt sigur că nu va dura ani, poate dura săptămâni sau mai mult, dar vom îndepărta această ameninţare”, a mai afirmat ambasadorul.
Acesta consideră că Hamas a avut ajutor din Iran: ”Acest atac a fost planificat cu meticulozitate de ani de zile. Ştim că Hamas, inclusiv liderii lor, au recunoscut că au primit ajutor masiv din Iran.”
CITIȚI ȘI: