„Situația este din ce în ce mai rea în apropiere de Kiev. Orașele și satele sunt distruse”, relatează, într-un scurt interviu pentru Gândul, Maryna Mazur, o studentă ucraineană din Germania, care şi-a abandonat studiile pentru a reveni în Ucraina.
Tânăra de 22 de ani nu are experiență militară sau cu arme de foc, dar spune că nu a putut rămâne indiferentă la suferințele poporului ei.
Sunt din Kiev și familia mea locuiește lângă Kiev, dar acum suntem în regiunea Lvov. Mulți dintre prietenii noștri au fugit în ultimele zile, dar unii sunt încă acolo, nu au electricitate, serviciile de telefoane mobile sunt indisponibile, la fel și internetul. Unii dintre ei ne-au sunat acum câteva zile și apoi nu am mai auzit de ei. Dacă oamenii din acea regiune își părăsesc casele, sunt împușcați de soldații ruși. Totul este foarte înfricoșător.
Maryna este gata să se înarmeze, dacă va fi necesar. Acum este voluntară și oferă ajutar umanitar și logistic. Nu vrea însă să părăsească Ucraina și este gata să se sacrifice pentru țara ei.
„Momentan, bărbații sunt cei care au prioritate și trebuie să se înarmeze. Autoritățile nu iau acum femei în forțele teritoriale de apărare, dar dacă o fac, cu siguranță voi merge”, mărturisește tânăra.
Sursă foto: Instagram
Maryna mai spuse că, în vestul Ucrainei, situația militară este ceva mai calmă.
”Și aici se aud, din când în când, bombardamente și sirene. Liovul (cel mai mare oraș din vestul Ucrainei – n.r.) este suprapopulat, sunt mii de oameni care locuiesc în gară, care așteaptă să fie evacuați. În orașele din apropiere, toate hotelurile și casele închiriate sunt pline. Într-o cameră de hotel pentru două persoane, locuiesc șase. Și farmaciile au întrerupt aprovizionarea”, mai spune Maryna.
În cele 15 zile de la invazia armatei ruse, peste 2,3 milioane de oameni au fugit din Ucraina, anunță ONU, într-o nouă actualizare privind criza refugiaților.
Numărul refugiaților ucraineni care au intrat în România a depășit 343.000, potrivit ultimelor date anunțate de autoritățile române.
Citește și