EXCLUSIV| Scenariul rușilor la „gurile Dunării”. Ce se întâmplă dacă trupele rusești cuceresc Odesa
Odesa este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România. Tot mai multe voci susțin că, în cazul în care orașul cade, România îi va avea pe ruși la „gurile Dunării”, iar Republica Moldova va fi „următoarea victimă”.
Reporter: Cât de posibil este acest scenariu din punctul dvs de vedere?
Istoricul Ion Mischevca: Având în vedere ultimele evenimente din stânga Nistrului: bombardarea stației de telecomunicații de la Maiak, exploziile de la unitatea militară din Parcani și atacarea aerodromului militar de lângă Tiraspol, scenariul invadării Republicii Moldova devine tot mai verosimil. Singurul impediment pentru ruși îl reprezintă Ucraina, care este un scut de protecție pentru noi. Problema e că autoritățile de la Chișinău nu au întreprins absolut nimic nici timp de 30 ani, nici de 2 luni pentru a contracara propaganda rusească, a pregăti populația și a dota armata.
Singurul lucru pe care l-au făcut a fost să profite de refugiații ucraineni găzduiți preponderent de moldovenii de rând pentru a se victima și a cerși bani de la UE. Declarațiile tot mai belicoase ale Moscovei, precum că Rusia intenționeazăsă creeze un culoar terestru cu Transnistria, sunt un „secret al lui Polichinelle”, pe care toți decidenții politici din Republica Moldova îl știu, dar se prefac uimiți și îngrijorați. În fond, dacă trupele rusești cuceresc Odesa, primii care își vor face bagajele vor fi guvernanții de la Chișinău.
Reporter: Sancţiunile economice şi masacrul de la Bucea au transformat Rusia într-un stat izolat şi barbar. Ar putea în opinia dvs ca serviciile ruse ori armata să orchestreze un puci anti-Putin?
Istoricul Ion Mischevca: Din păcate, Putin are susținerea majorității covârșitoare a populației. Sondajele arată dezolant: circa 80% dintre ruși justifică atrocitățile de la Bucea sau le califică drept diversiune a occidentului. Mai mult decât atât, dictatorul de la Kremlin a găsit țapi ispășitori în FSB, unde are loc o epurare masivă de cadre, pe care le consideră vinovate de furnizarea informațiilor eronate și, implicit, de eșecul cuceririi Kievului. Prin urmare, șansele unui puci anti-Putin sunt destul de reduse, încondițiile eliminării metodice a opoziției (asasinarea lui Boris Nemțov, otrăvirea lui Alexei Navalnîi), existența unui aparat represiv (Rusia are cei mai mulți angajați ai structurilor de forță, raportat la numărul populației) și a unei propagande feroce.
Casa Albă nu exclude ca Putin să invadeze Republica Moldova
În contextul vizitei neaşteptate efectuate duminică seara, la Kiev, de secretarul de Stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că cele două părţi au abordat posibilitatea ca Vladimir Putin să-şi extindă invazia din Ucraina în Republica Moldova.
Potrivit lui Jonathan Finer, adjunctul consilierului pentru securitate naţională de la Casa Albă, oficialii americani şi cei ucraineni au discutat duminică despre „probabilitatea ridicată” ca Putin să ajungă cu trupele până în Transnistria, o entitate separatistă prorusă din estul Republicii Moldova. În acelaşi timp, el a remarcat că trupele ruse „sunt departe de oraşe precum Odessa”, situat la Marea Neagră, în sud-vestul Ucrainei, şi „cu siguranţă de Moldova”.
Ion Mischevca, istoric și analist politic din Chișinău, este și autorul a mai multor lucrări, prin care și „Manifest pentru Unire – Antidot la neomarxism si progresism” și „Cine suntem? Eseu istoric la 100 de ani de la Marea Unire”.