„Am fost cu adevărat în stare de șoc când am auzit ce se întâmplă în Ucraina. Eram la cursuri împreună cu studenții mei. M-am simțit ca un elefant captiv într-o cameră”, mărturisește, într-un interviu pentru Gândul, Vladimir Pavlov, un profesor rus care trăiește în Marea Britanie.
Vladimir este originar din Nijni Novgorod, al cincilea oraș al Federației Ruse. În 2013, s-a mutat în Marea Britanie pentru masterat. Ulterior, acesta a plecat în SUA și a absolvit un doctorat în marketing, în Philadelphia. În prezent, Vladimir Pavlov este lector la UCL School of Management din Londra.
Până și unii dintre simpatizanții lui Putin și cei care se declară fundamental anti-occidentali au spus că este o greșeală ce se întâmplă în Ucraina, susține Vladimir Pavlov.
Este un război de o agresiune ieșită din comun și o adevărată tragedie pentru ucraineni, în primul rând, dar și pentru ruși. Personal, nu cunosc niciun rus care să susțină invazia. Majoritatea oamenilor pe care îi cunosc nu își doresc să fie asociați cu acest război și se simt decuplați de guvernul lor, care s-a îndepărtat complet de nevoile pe care le au ei, ca cetățeni ai Rusiei. Inclusiv oamenii cu viziuni anti-occidentale, dar și cei care se declară a fi anti-Ucraina consideră că războiul nu este o soluție. Niciunul nu ne dorim să fie comise crime de război în numele nostru, dar nici nu simțim că avem prea multă putere să schimbăm asta.
Vladimir Pavlov
Deși trăiește în Londra, din vara anului trecut, Vladimir Pavlov ține legătura permanent cu prietenii și familia sa. Tânărul profesor mărturisește că oamenii din Rusia nu știu care este, de fapt, scopul președintelui Putin.
„Nimeni nu știe ce vrea Putin, ceea ce este și mai înfricoșător. Din păcate, lucrurile au scăpat total de sub control. Poate că vrea să forțeze un guvern marionetă pro-rus asupra Ucrainei, poate că vrea să o ocupe, cine știe? Întrebarea este și ce va face când își va da seama că nu o poate realiza pe niciuna”, spune Vladimir Pavlov.
Autoritățile au trimis avertismente în ce privește ilegalitatea mitingurilor împotriva războiului, iar rușii care vorbesc public și sunt împotriva războiului din Ucraina vor avea parte de consecințe legale, potrivit tânărului profesor.
Din câte am înțeles, totul depinde de modul în care interpretezi ce înseamnă a fi „trădător”. Am auzit de oameni cărora le este frică să doneze bani organizațiilor umanitare ucrainene, de teamă să nu fie urmăriți penal pentru „sprijinirea inamicului”. Rusia a avut legi draconice în ceea ce privește mărturiile pe internet de ceva vreme, unde majoritatea oamenilor puteau fi arestați și amendați sau condamnați la închisoare pentru că au postat conținut relativ inofensiv sau chiar dacă au dat like unei postări. Aplicarea acestor legi a fost întotdeauna întâmplătoare și, de obicei, motivată politic.
Vladimir Pavlov
Mass-media independetă a fost sancționată și cenzurată, spune profesorul Pavlov. În schimb, deși rețelele sociale sunt gratuite, „nu știi niciodată dacă vei ajunge să fii sancționat în viitor pentru postările sau aprecierile tale actuale”.