Radu Magdin, analist de politică externă, a făcut pentru Gândul o analiză a prezenței în România a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenki, fiind și prima vizită pe care oficialul o face în țara noastră de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Interlocutorul Gândul mărturisește că, dincolo de încărcătura simbolică a vizitei de marți, se așteaptă ca președintele Ucrainei să transmită mai multe mesaje-cheie, în ceea ce privește parteneriatul Ucrainei cu România.
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski va face, marţi, o vizită oficială în România. Liderul de la Kiev va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu și va susține un discurs în plenul Parlamentului.
În 23 august, s-a aflat în vizită la București premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, care a anunțat că președintele Volodimir Zelenski va veni în România, dar fără să ofere mai multe detalii.
„Este prima vizită a lui Zelenski la București și, categoric, are o încărcătură simbolică. Sigur că președintele a fost în alte capitale mai mari din America, din Vestul Europei, din Centrul și Estul Europei. Era normal ca el să meargă, de mai multe ori la Varșovia, stat cu care Ucraina are o legătură istorică.
Dincolo de acest aspect însă, cred că vizita lui Zelenski la București arată totodată faptul că Ucraina înțelege cât de importantă este pentru ei o Românie pozitivă față de Kiev, un București care este contructiv în ceea ce privește nevoile logistice, nevoile agricole și cooperarea transfrontalieră în contextul economiei de război”, a precizat analistul Radu Magdin.
Analistul de politică externă a punctat că România este in model de parteneriat cu Ucraina, dar și un bun lobist la Bruxelles pentru integrarea Ucrainei în UE.
„Cred că dincolo de orice fel de anunțuri concrete, unul dintre mesajele-cheie la care am putea să ne așteptăm de la Zelenski este faptul că România chiar este un model de parteneriat cu Ucraina. Mă aștept la o reînnoire a interesului ucrainean pentru parteneriatul cu România, pentru reconstrucția Ucrainei, indiferent că vorbim despre lanțuri de aprovizionare sau că vorbim de invitații pentru oameni de afaceri din țara noastră în acest sens.
Să nu uităm totodată că Ucraina se va uita la România și din perspectiva actorului care, în mod istoric, este un bun lobist la Bruxelles pentru integrarea în UE a statelor din Balcanii de Vest și parteneriatul vestic și foarte probabil unul dintre mesaje va fi legat și de un anunț în legătură cu Ucraina și Moldova, privind perspectiva de aderare la finalul acestui an”, a conchis Radu Magdin.
Cei doi șefi de stat s-au întâlnit ultima oară chiar săptămâna trecută, joi, la Summitul Comunității Europene de la Granada, Spania, iar anterior, pe 20 septembrie la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.
„Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun”, a transmis Administrația Prezidențială.
Conform informațiilor Palatului Cotroceni, consultările politice dintre Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski vor permite analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.
„Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, potrivit Administrației Prezidențiale.
CITIȚI ȘI: