Exercițiu militar în vestul Mării Negre, cu nave din România, Bulgaria, SUA, Grecia, Italia
Statul Major al Forțelor Navale informează că dragorul maritim „Alexandru Axente” și fregata „Regina Maria”, cu un elicopter la bord, vor participa la exercițiul multinațional NATO Breeze 2014, care are loc în Marea Neagră, în apele teritoriale ale Bulgariei și în apele internaționale. Participarea dragorului este programată pentru perioada 4-12 iulie, iar cea a fregatei, din 8 până pe 12 iulie.
Fregata „Regina Maria”, cu un elicopter la bord, va avea un echipaj alcătuit din 225 de marinari și va fi comandată de comandorul Bogdan Vochițoiu. Dragorul maritim va participa la misiune cu un echipaj de 75 de marinari și va fi comandat de căpitan-comandorul Emanuel Ungureanu. Participarea dragorului maritim „Alexandru Axente” la exercițiul multinațional NATO Breeze 2014 are ca scop evaluarea acestuia de către partenerii NATO, în vederea punerii navei la dispoziția pachetului de forțe ale Alianței, în perioada 2015-2018, conform angajamentelor pe care România le-a semnat. În cadrul exercițiului, din partea Forțelor Navale Române vor fi prezenți patru ofițeri de stat major.
Timp de o săptămână, militari din Bulgaria, Grecia, Italia, Turcia, România și SNMCMG2 (Gruparea Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor nr. 2) vor desfășura exerciții de căutare și salvare vieți pe mare, recuperarea naufragiaților, exerciții de monitorizare a traficului navelor comerciale, exerciții de reacție la primirea unei avertizări de amenințare asimetrică, exerciții de luptă împotriva minelor, exerciții de luptă antisubmarin, precum și trageri de artilerie cu armamentul de la bordul navelor.
Potrivit site-ului BSnews, în Marea Neagră au intrat fregata italiană F-583 ITS Aviere, nava pentru deminare italiană 5561 ITS Rimini și o navă similară din Turcia – M-270 TCG Akçay. De asemenea, la exercițiul NATO „Breeze 2014” vor participa submarinul militar turc Atilay și motovedeta elenă P-266 HS Machitis.
De asemenea, la exerciții participă nave din Statele Unite, precum și un avion american de patrulare. Echipajele navelor sunt cazate în portul bulgar Burgas.
Cu o săptămână în urmă, în Marea Neagră au fost nava-școală poloneză ORP Wodnik, nava italiană de telecomunicații A-5340 Elettra și nava franceză de explorare maritimă 759 Dupuy de Lome.
Potrivit experților militari, nu este o coincidență faptul că în Marea Neagră sunt prezente atât de multe nave militare NATO, în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia din cauza crizei din Ucraina.
Mihai Draghici, Eliana Rădulescu, mihai.draghici@mediafax.ro