Exodul europenilor. Aproximativ un milion de muncitori calificați plănuiesc să părăsească Marea Britanie, după Brexit
Studiul internațional, la care au participat 2.000 de cetățeni ai Blocului comunitar ce lucrează în Marea Britanie și 1.000 de cetățeni britanici din zece state ce vor suplini cel mai probabil clasa muncitoare a UE, a determinat de asemenea că 50% dintre persoane se simt mai puțin binevenite după referendumul în privința Brexit.
Studiul a constatat de asemenea că 55% dintre doctoranzi și 49% dintre cei cu post-doctorate au decis deja părăsirea statului britanic după Brexit sau iau în considerare acest lucru.
Karen Briggs, director al departamentului privind Brexit din cadrul companiei de consultanță KPMG, ce a condus studiul a declarat: „Cercetarea noastră subliniază cât de importante vor fi acțiunile angajaților în cazul în care Marea Britanie va evita un exod al persoanelor cu înalte calificări. Deși jumătate dintre persoanele din UE ce locuiesc în Marea Britanie plănuiesc să rămână în continuare pe teritoriul britanic, ceea ce decid și celelalte persoane din Blocul comunitar este incert”.
„Pentru a contracara aceasta ne așteptăm să observăm creșterea competivității între angajați în anii ce urmează, iar numeroase firme vor încerca să suplimenteze forța de muncă cu roboți și automatizări”, a adăugat aceasta.
Punam Birly, director al departamentului pentru Angajare și Imigrare de la KPMG, a afirmat că studiul indică faptul că puțini angajatori întreprind suficiente lucruri pentru a-și susține angajații din UE, fapt ce vulnerabilizează Marea Britanie.