Declarațiile au fost făcute de Jonathan Portes, fost economist-șef în cabinetul fostului premier britanic Gordon Brown. Portes este în prezent cercetător la Institutul Național de Cercetare Economică și Socială din Londra.
Potrivit acestuia, Marea Britanie întâmpină provocări birocratice și politice în timp ce încearcă să rezolve problema milioanelor de cetățeni ai UE care trăiesc și muncesc pe teritoriul statului britanic.
Comentariile sale au avut loc la o zi după ce Parlamentul Britanic a întreprins o dezbatere în privința Brexitului.
„Nu alegem cine vine aici (în Marea Britanie, not. red.). Stabilim regulile și apoi oamenii decid dacă aleg sau nu să vină aici. A devenit deja din ce în ce mai dificil să recrutăm muncitori calificați ai statelor membre ale UE, iar acest lucru va continua. Martin Roth, directorul Muzeului Victoria și Albert, a decis deja că se va întoarce în Germania, pentru că nu-i place ce se întâmplă aici. Există o mulțime de alte asemenea dovezi anecdotice, nu numai din sectorul universitar, dar și din sectoarele celor înalt calificați, care demonstrează că devine din ce în ce mai dificilă recrutarea în câmpul muncii din Marea Britanie a cetățenilor din state membre ale UE”, a afirmat Portes.
Portes a adăugat că în urma Brexitului, va exista o creștere a numărului de imigranți ilegali în Marea Britanie, a birocrației și a sarcinilor administrative în mediul de afaceri.
Theresa May a subliniat că blocarea circulației cetățenilor UE în Marea Britanie și refuzul juridicției Curții de Justiție a UE sunt elemente care nu pot fi negociate. Liderii europeni au atras atenția Marii Britanii că libertatea de circulație a cetățenilor UE și contribuțiile la bugetul comunitar reprezintă elemente esențiale pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piața unică.